Optuigen maar: dit zijn de gezondheidsvoordelen van een echte kerstboom in huis

kerstboom

Een echte kerstboom doet veel goeds voor je gezondheid

Het staat knus, het zorgt voor het ultieme kerstgevoel en tovert je huis om tot een gezellige plek: we zijn gek op een kerstboom in huis. Maar wist je dat deze boom, behalve veel gezelligheid, ook gezondheidsvoordelen met zich meebrengt?

Heerlijke geur

We weten het allemaal: een kerstboom brengt een typische geur met zich mee. Deze geur van dennennaalden zorgt er niet alleen voor dat we ons in kerstsferen wanen, ook heeft deze geur een positieve werking op je lichaam. Kim Lahiri, aromacoloog voor Trelonk Molecular Wellbeing, vertelt aan Metro dat deze geur zelfs stressverlagend werkt.

Anti-stress

De geur van de kerstboom werkt rustgevend, voorkomt stress en is een remedie tegen griep en vermoeidheid. En nee, dit is niet zomaar een constatering. Kim legt uit dat de geur van een kerstboom van terpeen- en esterfamilies afkomstig is. Uit kerstbomen komt vooral bornylacetaat en de terpenen alfa- en beta-pineen, limoneen, kamfeen en alfa-fellandreen. Deze chemicaliën zitten ook in etherische oliën en worden al eeuwenlang gebruikt om verschillende kwaaltjes te verhelpen.

Betere stemming

Niet alleen krijgen we een vrolijke stemming door alle gezellige lichtjes, kaarsen en die prachtige boom. Ook de geur van onze donkergroene vriend helpt dus om onze stemming te verbeteren. Aroma-expert Kim stelt dat we blootstelling aan een kerstboom, en de daar bijbehorende geuren, niet moeten onderschatten. Een aantal keren goed in- en uit ademen in de buurt van de boom kan namelijk best veel impact hebben op je gemoedstoestand. Dus, stres je om kerstcadeautjes of het driegangen-menu? Ruik dan maar even goed aan de kerstboom in huis.

Lees ook: Zoveel insecten kruipen er in jouw kerstboom rond

Bron: Margriet | Beeld: Pexels