Schokkend: ‘ouderdomsziekten’ komen bij jonge kinderen steeds meer voor

ouderdomsziekten kinderen

De cijfers uit diverse onderzoeken liegen er niet om…

Uit ervaringen van artsen en diverse onderzoeken is gebleken dat steeds meer jonge kinderen in Nederland lijden aan ‘ouderdomsziekten’. Ziekten of verschijnselen als hoge bloeddruk, diabetes type 2 en een te hoog cholesterol komen steeds meer voor bij jonge kinderen. Het is zelfs geen uitzondering meer als baby’s maagzuurremmers gebruiken of 15-jarigen last hebben van botontkalking, zo stellen de artsen.

Het heeft verstrekkende gevolgen dat kinderen al zo jong te maken krijgen met volwassen ziektes.

Grootste oorzaak ouderdomsziekten

Kinderarts Edgar van Mil legt zijn bezorgdheid voor aan de Volkskrant. “Als dit zo doorgaat, worden kinderen van nu gemiddeld minder oud dan hun ouders”, stelt van Mil. Niet alleen komen ouderdomsziekten steeds meer bij Nederlandse kinderen voor, ook in de rest van de wereld zien artsen het steeds meer. Opvallend is dat in de Verenigde Staten kinderen tussen 8 en 17 jaar met een verhoogde bloeddruk in de afgelopen 13 jaar met maar liefst 30 procent is toegenomen. De grootste oorzaak van het wereldwijde probleem bij jonge kinderen: overgewicht.

Ernstig overgewicht

Kinderarts Anita Vreugdenhil ontdekte door eigen onderzoek dat maar liefst de helft van alle 149 basisschoolleerlingen inwendige schade had. De oorzaak hiervan was obesitas. Maar liefst 23 procent van de leerlingen had een verhoogd cholesterol, 7 procent een hoge bloeddruk en 16 procent had beginnende nierproblemen. Zo’n 18 duizend kinderen en jongeren kampen met ernstig overgewicht. Van deze groep heeft ruim de helft een hoge bloeddruk, 30 procent heeft een vette lever en 0,7 procent lijdt aan diabetes type 2.

Gevolgen

Hoogleraar Patrick van Schrauwen laat weten dat toen hij met zijn carrière startte, hij uitsluitend 50-plussers met deze klachten kende. “Nu komt het steeds vaker bij kinderen voor en dat is ernstig”, stelt Van Schrauwen. “Patiënten gaan uiteindelijk niet dood aan diabetes, maar wel aan de gevolgen ervan. Als je dan nog maar acht jaar bent, komen die gevolgen op veel jongere leeftijd tot uitdrukking.”

Botontkalking

Volgens experts is de reden dat jonge kinderen sneller overgewicht hebben te danken aan ongezond eten en gebrek of tekort aan beweging. Ook komt botontkalking volgens hoogleraar botkwaliteit en metabole ontaandoending, Jaap van den Bergh, steeds vaker op jonge leeftijd voor. “Dat kan te maken hebben met de leeftijd van jongeren, die minder bewegen, minder zuivel eten en minder buiten komen, waardoor ze minder vitamine D aanmaken. Dat laatste is cruciaal voor het behoud van stevige botten. De jongere merken daar op dit moment nog vaak weinig van, omdat de klachten pas in de loop der jaren ontstaan. Wie in zijn of haar jeugd niet genoeg botmassa heeft opgebouwd loopt bovendien op latere leeftijd eerder kans op botbreuken”, aldus Van den Bergh.

Verkeerde medicatie

In veel gevallen is het nog niet bekend wat een volwassen ziekte en de bijbehorende medicatie doet met een kinderlichaam. Wanneer de bloeddruk en cholesterol gevaarlijk hoog zijn, geven kinderartsen soms cholesterol- en bloeddrukverlagers. De medicatie is echter voor een volwassen lichaam gemaakt. “We weten nog niet goed wat de langetermijneffecten van die medicijnen bij kinderen zijn”, stelt kinderarts Vreugdenhil. “Maar soms hebben we geen keuze, dan moeten we iets doen omdat anders schade in het lichaam kan ontstaan.”

Lees ook: Veilig Verkeer Nederland waarschuwt ouders: ‘Fiets met je kinderen naar school’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet, Volkskrant | Beeld: Unsplash