Ouders, pas op met dit populaire broodbeleg, kleine kinderen kunnen er in stikken!

 

eten

Pas op met kinderen en dit broodbeleg!

Kleine kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig en het liefst komen ze met de wereld in aanraking door alles op te pakken en in hun mond te stoppen. Nu weten de meeste ouders wel dat je daarom op met passen met wat je in huis rond hebt slingeren om te voorkomen dat je kinderen in gevaar komen. Het moet de nachtmerrie van elke ouder zijn, je kindje zien stikken in een klein voorwerp of stukje eten.

Toch gebeurt het vaker dan gedacht, jaarlijks belanden er honderden kinderen op de spoedafdeling met een vreemd voorwerp in de luchtwegen en longen.

Leren kauwen en slikken
Longartsen roepen dan ook altijd op om kinderen jonger dan vijf altijd in de gaten te houden als ze aan het eten zijn, het kan maar zo gebeuren dat er iets klem komt te zitten in de luchtpijp en dan kan het maar zo te laat zijn. Kinderen moeten namelijk leren kauwen, ze zijn het gewend als baby om ergens op te zuigen. Als ze iets eten wat te groot is, gaan ze automatisch zuigen en dan kan een stukje eten in de keel schieten. Daarnaast is hun slikreflex nog niet voldoende ontwikkeld.

Pindakaas
Het lijkt heel onschuldig, maar pindakaas kan mogelijk een verstikkingsgevaar vormen bij kinderen. Het is taai, droog en plakkerig broodbeleg en grotere hoeveelheden ervan kunnen makkelijk blijven hangen in kleine keeltjes. Zo ontstaat er ademnood en dit kan fatale gevolgen hebben. Geef je kind daarom nóóit een lepeltje pindakaas, maar smeer het alleen (dun!) op een boterham. Deel dit bericht met je vrienden op Facebook en help mee waarschuwen!

Dit bericht nog een keer lezen? Pin hem op Pinterest

Bron: Libelle.be | Beeld: Unsplash