Deze 3 symptomen wijzen op een overactieve blaas

overactieve blaas
3 signalen die zeggen dat je wellicht last hebt van een overactieve blaas

De een rent om het uur naar het toilet, de ander kan een halve dag zonder. Dit ligt deels aan de hoeveelheid water, koffie en thee die je drinkt, maar ook aan je blaas. Maar moet je echt wel héél vaak, dan kan dat wijzen op een andere aandoening: de overactieve blaas. Dus, moet je vaak naar de wc maar heb je geen blaasontsteking of ben je niet zwanger? Dan kan dit de reden zijn!

Herken jij deze symptomen?

Overactieve blaas

Uit onderzoek blijkt dat 1 miljoen Nederlanders last hebben van een overactieve blaas. Met name vrouwen van boven de veertig hebben er last van, maar ook jongere vrouwen én mannen kunnen een overactieve blaas hebben. Veel mensen blijven er mee rondlopen zonder hulp te zoeken, omdat ze zich er voor schamen of omdat ze denken dat het normaal is. Een overactieve blaas kan geen kwaad, maar het kan wel je (sociale) leven beïnvloeden.

Symptomen

Het eerste symptoom is het feit dat je vaak moet plassen. Dat niet alleen, mensen met een overactieve blaas moeten ineens heel erg nodig, alsof ze de wc bijna niet meer gaan redden. Dit belemmert mensen in het dagelijks leven, omdat ze bang zijn uit de buurt van een wc te zijn. Het tweede symptoom is dat je vaak kleine beetjes plast. Je hebt dus een gigantische aandrang, maar vervolgens komt er weinig uit. Het laatste symptoom is dat je ook ’s nachts vaker wakker wordt omdat je moet plassen. Mensen met een overactieve blaas krijgen pas laat het seintje dat ze moeten plassen, waardoor er ook ongelukjes kunnen gebeuren als ze niet dicht genoeg bij een wc zijn.

Medisch

Hoewel een overactieve blaas niet gevaarlijk is, kan het wel als heel vervelend ervaren worden. Als je denkt dat jij een overactieve blaas hebt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. De huisarts zal eerst onderzoek doen naar een blaasontsteking, maar als je die niet hebt wordt er verder onderzoek gedaan. Zo zul je een plasdagboek moeten bijhouden. Je krijgt oefeningen om te plas te leren uitstellen en bekkenbodemoefeningen. Als dat niet lukt zijn er medicijnen die de blaasspier ontspannen. Als laatste optie is er nog PTNS, een methode waarbij met een naald de zenuw naar de blaas wordt aangetast zodat deze niet meer zo vaak de aandrang hebt.

Gezonde blaas

Houd je blaas gezond door de volgende dingen aan te leren: drink genoeg (meer dan 1,5 liter water), ga niet persen tijdens het plassen, probeer iedere plasbeurt je hele blaas te legen, zit rechtop tijdens het urineren en ga op tijd naar het toilet als je de aandrang voelt.

Lees ook: Met deze tips houd je wespen op afstand en word je niet gestoken

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Tiphero, Gezondheidsplein | Beeld: Pexels