EHBH: Eerste Hulp Bij Hitte oftewel zo overleef je de hittegolf


Zo verdraag je de hittegolf

Er wordt heel wat geroepen over het weer de komende periode. Zo zouden de temperaturen op kunnen lopen tot wel 40 graden (of dat echt zo is, dat moeten we nog maar zien). Eén ding is zeker: het wordt warm! Dus, span je niet te veel in en zoek vooral de schaduw op. Hier zijn een aantal tips om de hittegolf te overleven.

Wij hebben het nu al warm.

Drink voldoende

Het allerbelangrijkste bij warm weer is om goed te blijven hydrateren. Je zweet veel, dus de kans is groter dat je uitdroogt. Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals koffie, zwarte thee, cola en energydrank. Dit drinken werkt vochtafdrijvend waardoor je vaker moet plassen, maar geen vocht vasthoudt. Drink dus voldoende water of cafeïnevrije thee. Mijd ook alcohol, want hierdoor verlies je ook meer vocht. Drink ook als je geen dorst hebt, want je kunt ook zonder dorst uitgedroogd zijn.

Dunne kleding

Vooral werkende mensen kunnen natuurlijk niet de hele dag in badkleding rondparaderen. Kies voor luchtige kleren van een dunne stof die je beschermen tegen de zon, maar wel genoeg ademen. Linnen broeken en bloesjes en shirtjes van katoen zijn ideaal. Vermijd zweetstofjes als nylon en viscose.

Verkoeling

Ook als je niet wilt zwemmen kan water veel verkoeling brengen. Wordt het je te warm? Neem dan een lekkere lauwe douche of doe je voeten in een teiltje met water, dit verkoelt enorm. Zorg ervoor dat je niet inspant tussen twaalf en vier en vermijd de volle zon. Moet je echt door de zon lopen? Smeer je dan goed in! Zonnebaden kun je beter mee wachten tot de zon iets minder warm en fel is, dus na vier uur.

Houd het huis koel

Doe de gordijnen dicht en eventuele zonnewering omlaag. Zorg voor ventilatie door ramen op een kier te zetten en ventilators te laten draaien. Als je airco hebt, maak hier dan vooral gebruik van!

Ouderen

Vooral ouderen kunnen moeite hebben met de hitte. Bied mensen in je omgeving iets te drinken aan als je denkt dat ze niet genoeg vocht binnenkrijgen. Ook voor ouderen is een lekker koel voetenbadje heerlijk en ideaal om af te koelen.

Kinderen

Smeer kinderen in met een hoge factor en laat ze in de schaduw spelen. Geef ze genoeg te eten en te drinken. Waterspelletjes zijn natuurlijk ideaal met dit weer!

Lees ook: Dit is hoe je zonnesteek bij baby’s en jonge kinderen herkent én wat je moet doen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: AD, Flair | Beeld: Pexels