Verandert je persoonlijkheid als je ouder bent? Dit zegt een psycholoog

Wat een goed nieuws!

Sommige dingen worden alleen maar beter naarmate ze ouder zijn. Dat geldt voor kaas en wijn, maar ook je persoonlijkheid. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat je persoonlijkheid nog beter wordt als je ouder bent. 

Lang termijn

Persoonlijkheid is een ontwikkelingsfenomeen”, zegt Brent Roberts, een psycholoog aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign. “Het is niet alleen een statisch iets waar je aan vast zit en waar je niet overheen kunt komen, het verandert naarmate je ouder bent.”

Studenten

In 1960 ondervroegen psychologen meer dan 440.000 middelbare scholieren – ongeveer 5% van alle studenten in het land op dat moment. De studenten beantwoordden verschillende vragen, van hoe ze reageerden op emotionele situaties tot hoe efficiënt ze hun werk doen. Vijftig jaar later spoorden onderzoekers 1.952 van deze oud-studenten op en gaven ze hetzelfde onderzoek. De resultaten, gepubliceerd in 2018 in het Journal of Personality and Social Psychology, toonden aan dat deelnemers veel hoger scoorden als ouderen, dan dat ze deden als tieners. Het ging dan om vragen die kalmte, zelfvertrouwen, leiderschap en sociale gevoeligheid meten.

Big Five-persoonlijkheidskenmerken

In een ander onderzoek werden deelnemers getest op de trends in de Big Five-persoonlijkheidskenmerken. Deze kenmerken bestaan uit extraversie, vriendelijkheid, nauwgezetheid, openheid voor ervaringen en neurose. Uit het onderzoek bleek dat elk niveau van de kenmerken hetzelfde bleef binnen elk decennium, maar dat er over de gehele linie toch langzaam een groei werd gezien. Dit wordt volgens psychologen ook wel het ‘volwassenheidsprincipe’ genoemd. Naarmate de tijd vordert, worden mensen extraverter, emotioneel stabieler, aangenamer en gewetensvoller.

Ouder worden

We kunnen dus concluderen dat hoe ouder je bent, hoe beter je persoonlijkheid is. Dat maakt ouder worden een stuk minder erg, toch?

Lees ook: Om deze reden zegt je parfum meer over je persoonlijkheid dan je denkt

Bron: Om deze reden zegt je parfum meer over je persoonlijkheid dan je denkt | Beeld: Pexels