Dit is wat je moet weten over pigmentvlekken

De huidverkleuringen kunnen verschillende oorzaken hebben

Pigmentvlekken: de één vindt ze prachtig en authentiek en de ander is ze liever kwijt dan rijk. Maar hoe komt het dat sommige mensen veel pigmentvlekken hebben en anderen weer helemaal niet? Wij leggen je precies uit waar de verkleuringen op je huid vandaan komen en wat je er eventueel aan kunt doen.

Er zijn verschillende dingen die pigmentvlekken kunnen veroorzaken.

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid die op iedere plek van het lichaam kunnen voorkomen. Ze ontstaan doordat huidcellen extra melanine (pigment) aanmaken. De vlekken zien eruit als kleine huidverkleuringen die variëren van licht rossig tot zwart. Ze zijn vaak niet groter dan een paar vierkante millimeter.

Oorzaken

Pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben:

1. Zonlicht

Pigmentvlekken ontstaan vaak op oudere leeftijd als gevolg van het verouderingsproces of door overmatige blootstelling aan zonlicht. Ze verschijnen vaak op zichtbare plaatsten die blootgesteld zijn aan veel uv-straling, zoals gezicht, decolleté en handen.

2. Hormonen

Ook hormonale schommelingen kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Door het gebruik van de anticonceptiepil of als gevolg van een zwangerschap kunnen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron leiden tot overproductie van pigment. Daardoor krijgen met name zwangere vrouwen vaak last van vlekken in het gezicht, ook wel zwangerschapsmasker genoemd.

3. Medische aandoeningen

Huidverkleuringen kunnen ook ontstaan als gevolg van bepaalde ziektes of aandoeningen. Mensen die aan vitiligo lijden maken bijvoorbeeld op bepaalde plekken geen pigment aan, waardoor witte vlekken op de huid ontstaan. Ook metabolische afwijkingen en een vitamine C-gebrek kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Daarnaast kunnen de verkleuringen een gevolg zijn van chemotherapie en het gebruik van antibiotica of andere medicatie.

Lees op de volgende pagina hoe je pigmentvlekken kunt voorkomen.

Pagina 1/2