Deze dingen kunnen pijn in gewrichten aanzienlijk verminderen

Stilzitten is geen optie bij deze pijn

Pijn in je gewrichten kan heel vervelend zijn. Zeker, omdat er vaak geen duidelijke oorzaak is. Voorkomen is daarom ook heel lastig. Je gevoel zegt misschien dat je rust moet nemen en vooral niks moet overbelasten, maar in werkelijkheid kun je beter wél blijven bewegen. Maar wat moet je dan kiezen? 

De meestvoorkomende oorzaak van gewrichtspijn zijn overbelasting, artrose of een ontsteking.

Bewegen

Blijven bewegen is het belangrijkste advies dat gegeven kan worden. Het doet inderdaad pijn, maar dat kan geen kwaad zolang je het beheerst doet. Ga dus niet gelijk van nul op honderd, maar bouw het op. Als een ontstoken gewricht dik, warm en rood is, zegt je instinct waarschijnlijk dat je lekker op de bank moet gaan zitten en wachten tot het overgaat. Juist met dit soort gewrichten is bewegen essentieel. De opbouw is hierbij essentieel.

Opbouwen

Begin bijvoorbeeld eens met tien minuten bewegen per dag. Breid dit langzaam en geleidelijk uit tot een half uur en je zult merken dat de klachten afnemen. Toch is ook niet elke vorm van bewegen geschikt. Je kunt het beste kiezen voor een vorm die je gewrichten niet extra belast denk hierbij aan:

  • fietsen
  • zwemmen
  • wandelen
  • yoga
  • lopen op een crosstrainer

Reuma

Deze vormen zorgen dat je je gewrichten beweegt en niet overbelast. Probeer vooral rustige en constante bewegingen te maken. Dat houdt dus in dat je géén sprintje moet trekken als je op de crosstrainer loopt. Hopelijk ben je snel weer van de pijn af. Houd de pijn langer dan drie weken aan? Ga dan even langs de huisarts. Een langdurige vorm van gewrichtspijn kan namelijk op reuma wijzen. Stel dit niet uit, want bij reuma is een tijdige behandeling heel belangrijk.

Lees ook: Paracetamol tegen pijn? Een biertje werkt veel beter!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: pixabay