4 mogelijke achterliggende redenen van pijn in de heupen

heupen
Deze vier dingen kunnen pijn in de heupen veroorzaken

Heb je regelmatig last van je heup, of wellicht alleen van één kant? Dan kan dit flink vervelend zijn. In dit artikel bespreken we vier achterliggende redenen van pijn in je heupen en wat je eraan kunt doen.

Hier komt die pijn in je heupen vandaan.

1. Artrose

Vaak wordt pijn in de heupen veroorzaakt door artrose, oftewel slijtage in het heupgewricht. Voel je een terugkerende, zeurende pijn in je heupen die erger wordt als je beweegt? Dan kan dit op artrose duiden. Oefeningen van de fysiotherapeut of orthopeed kunnen verlichting bieden, maar bij veel gevallen van artrose zal de heup uiteindelijk vervangen moeten worden door een kunstheup.

2. Slijmbeursontsteking

Als je heup overbelast is, kan er een slijmbeursontsteking optreden. De slijmbeurs is een zacht stukje tussen je pees en bot, waardoor je heup soepel kan bewegen. Als deze is ontstoken, moet je voldoende rust nemen. Je slijmbeurs kan ontsteken door overbelasting, maar ook door een verkeerde (zit)houding. Rust is een belangrijk medicijn, maar de dokter kan ook ontstekingsremmers voorschrijven of zelfs een injectie met Cortisol.

3. Afwijking van de heup

Pijn in de heupen kan veroorzaakt worden door een afwijking in de heup of bekken. Zo kun je bijvoorbeeld hypermobiliteit hebben waardoor je heupgewricht loszit, of een zogenaamde snapping hip. Ook kan er letsel aan het kraakbeen zijn of problemen met de doorbloeding. Meestal hoor of voel je ook iets naast de pijn, zoals een ’tik’, ‘plop’ of ‘klik’.

4. Blessure

Andere oorzaken van heuppijn kunnen zijn een blessure door sporten, een bacteriële infectie, een vitamine B12-tekort, een tumor of reuma. Laat bij aanhoudende pijn in de heupen altijd onderzoek doen door een arts. Veel pijn kan verlicht worden met fysiotherapie of ontstekingsremmers. Ook kan een warm bad verlichting geven.

Lees ook: 7 signalen die erop kunnen wijzen dat je fibromyalgie hebt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Gezondr | Beeld: Tips en Weetjes