Last van pijn op de borst? Dit zijn 5 oorzaken waardoor het kan komen

pijn borst

Pijn op de borst kan door veel verschillende oorzaken ontstaan

Heb je een pijnlijk en drukkend gevoel op je borst? Grote kans dat je je hier best wel zorgen om maakt. Logisch, want velen denken gelijk dat er iets mis is met je hart. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn en is pijn op de borst ook een gevolg van bijvoorbeeld angst of spierpijn. Wij leggen je uit hoe je deze oorzaken herkent!

Twijfel je? Ga dan altijd langs de huisarts voor een controle.

1. Maag en slokdarm

Voel je een brandende pijn in je borst met een uitstraling naar je rug? Dan kan het zijn dat er maagzuur in je slokdarm terecht is gekomen. Deze pijn kan ontstaan na een maaltijd. Door het brandende maagzuur ontstaat er een pijn achter je borst. Hoe je dit verhelpt? Zorg, wanneer je ligt, dat je een paar extra kussens erbij pakt. Wanneer je bovenlichaam hoger ligt, zal de pijn langzaam wegzakken. Ook het drinken van wat melk, het eten van een boterham of een maagtablet kan de pijn verhelpen.

2. Stress en ademhaling

Heb je last van een klemmend en benauwd gevoel op de borst? Grote kans dat dit komt door paniek of stress. Waarschijnlijk maak je je óók nog druk om de pijn op je borst, waardoor het nog erger wordt! Probeer te achterhalen waar deze stress vandaan komt. Zorg daarnaast voor ontspanning en afleiding. Ga bijvoorbeeld iets leuks doen met vrienden, kijk een leuke film of ga een flink stuk wandelen in het bos.

3. Spieren en ribben

Voel jij een stekende of scherpe pijn tussen je ribben? Grote kans dat het kraakbeen en de spieren die je ribben met je borstbeen verbinden geïrriteerd zijn. Dit kan wijzen op het syndroom van Tietze: een onschuldige en zeldzame aandoening waarbij de kraakbeenverbindingen tussen het borstbeen en de ribben pijnlijk aanvoelen. Dit gaat op den duur vanzelf over. Echter kan deze pijn ook komen door een langdurige en verkrampte houding achter bijvoorbeeld een laptop of computer.

4. Longen

Merk jij dat je ietwat benauwd bent en daarbij ook een drukkend gevoel achter je borst hebt? Dan zou dit aan je longen kunnen liggen. Heb je dit vooral wanneer je heel diep ademhaalt? Dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen, aangezien de huisarts precies kan herkennen wat er aan de hand is.

5. Hart

Voel je pijn op de borst die na een periode van rust weer afneemt? Dan kan dit weleens wijzen op zuurstoftekort. Geen paniek, dit klinkt heftiger dan het is. Na een flinke maaltijd, lichamelijke inspanning, heftige emoties of stress kan een zuurstoftekort al opspelen. Neem wat rust en ga even liggen of zitten. Je zal merken dat het minder wordt! Wordt de pijn niet minder en gaat het gepaard met misselijkheid, onrustigheid en een zweterig gevoel? Raadpleeg dan voor de zekerheid een arts.

Lees ook: Deze 10 klachten wijzen op een te hoge bloedsuikerspiegel

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pexels