Heb je weleens pijn of een tinteling in je handen? Lees dit dan even!

Misschien is dit de oorzaak van je tintelingen en pijn!

Als je eens in de zoveel tijd een keertje last hebt van een tinteling of pijn in je handen, bijvoorbeeld als je er een tijdje op hebt gelegen of gezeten, dan is er natuurlijk niet zoveel aan de hand. Heb je dit echter heel vaak? Dan is er misschien meer aan de hand. 

Pijn of tintelingen in de hand kunnen een teken zijn van het carpaal tunnel syndroom.

Zenuw

Het carpaal tunnel syndroom is een beknelling van de middelste handzenuw in de pols. Deze zenuw loopt vanaf de onderarm door de pols heen naar de hand toe. De ruimte waar deze zenuw doorheen loopt heet de carpale tunnel. In deze tunnel kan een zwelling ontstaan, waarna de druk in de tunnel toeneemt en de zenuw die er doorheen loopt bekneld kan raken. Dit zorgt ervoor dat je vreemde symptomen zoals een tintelende hand of vingers krijgt.
Massage kan helpen de spanning uit de spieren te halen die verbonden zitten aan de pees, en die door de nauwe tunnel moet.

Oorzaken

De beknelde zenuw kan verschillende oorzaken hebben; de zwelling kan veroorzaakt worden doordat je je hand veel gebruikt waarna de pezen geïrriteerd kunnen raken. Daarnaast kan een ongeluk ook ten grondslag liggen aan de zwelling. Ook kan het vasthouden van vocht, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of bij een te traag werkende schildklier, zorgen voor een zwelling. Maar hoe weet je nu of je last hebt van het syndroom of niet?

Symptomen

Doordat de zenuw bekneld zit kun je de volgende symptomen krijgen:

  • Tintelende hand of vingers, voornamelijk in de duim, -wijs-, middel- en ringvinger.
  • Pijn in de hand of vingers; deze pijn kan gevoeld worden in hand en vingers, maar kan ook uitstralen naar de onderarm en elleboog. De pijn kan zelfs nog in de schouder gevoeld worden.
  • Slapende vingers of hand.
  • Minder kracht in de hand waardoor je dingen laat vallen.
  • Klachten die erger worden in de nacht of wanneer je je hand veel gebruikt zoals tijdens het autorijden, fietsen of lezen.

Heb je last van het carpaal tunnel syndroom, dan bestaan er verschillende behandelingen waaronder fysiotherapie, het gebruiken van ontstekingsremmers of een operatie. Informeer altijd bij je huisarts naar de optie die het beste bij jouw situatie past.

Lees ook: Hoe zit het nu: heeft het wel zin om voedingssupplementen te slikken?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Gezondheidsplein | Beeld: fotomontage