Weetje: dit is waarom je een loopneus hebt als je pittig eten eet

Dit is de oorzaak van die nare loopneus

Waarschijnlijk merk je het al als je staat te koken. Het pittige eten zorgt ervoor dat je plotsklaps verkouden lijkt. Je doet er niks aan helaas, maar we weten nu wel precies hoe het komt!

Vervelend, hè…

Oorzaak

Als je pittig eet komt het vocht opeens van alle kanten. Je neus begint te lopen (niet letterlijk natuurlijk!) en het zweet breekt je aan alle kanten uit. Hoe kan dat toch? Het ligt allemaal aan je geliefde brein. Doordat je hersenen registreren dat je pittig eten (gaat) eten, zet ‘ie alles in werking om het pittige eten zo snel mogelijk uit je gevoelige mond te verwijderen. Dit doet ‘ie door de neurotransmitter acetylchloline aan te maken. Door dit stofje maak je meer speeksel aan en zal het eten sneller door te slikken zijn. Het stofje maakt echter geen onderscheid tussen je speekselklieren, neusslijmvliezen en je zweetklieren. Al die dingen gaan extra vocht aanmaken en dat resulteert in overmatig zweten en in een loopneus.

Vermijden

Helaas is er geen manier om gelijk van die loopneus en zweetaanvallen af te komen. Vind je het echt heel vervelend? Dan zijn er wel voedingsmiddelen die je dan het beste kunt vermijden. De onderstaande voedingsmiddelen triggeren de aanmaak van acetylchloline. Geen loopneus meer voor jou? Vermijd dan:

  • hete pepers
  • knoflook
  • kerrie
  • salsa
  • hete saus
  • chilipoeder
  • gember
  • andere natuurlijke kruiden

Zo kun jij voortaan zonder tissue koken en eten. Wel zo fijn, natuurlijk!

Lees ook: Deze 9 dingen kun je het beste in september kopen om geld te bespare

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Startpagina | Beeld: pxhere