Let op: Deze ogenschijnlijk onschuldige plant kan heel gevaarlijk zijn

De plant komt voor in bermen in heel Nederland en België

Je zou het niet gelijk denken, maar deze mooie plant met z’n gele bloemetjes is heel gevaarlijk. Charlotte Murphy uit het Amerikaanse Vermont heeft dit zelf ondervonden, toen ze per ongeluk tegen de plant aanliep en ze hele dikke gele blaren op haar enkel kreeg. 

Pas op met deze plant.

Berm

Via sociale media probeert ze nu andere mensen te waarschuwen voor de gevaren van deze ogenschijnlijk onschuldige plant. Het gaat hier om de wilde pastinaak. De olie in de stam, bladeren en bloemen kan zorgen voor hele heftige reacties van de huid. Dit kan resulteren in brandwonden en blaren. De pastinaak groeit ook in Nederland en België in de berm, dus ook hier moeten we oppassen. “Als je huid in contact komt met het sap van de plant dan kan je huid verbranden alsof je te lang in de zon gezeten hebt”, vertelt Sarah Vose van het gezondheidscentrum van Vermont.

Chemische brandwond

Charlotte vertelt dat ze onbewust langs kapotte bladeren van de plant liep en dat ze een paar dagen later wat gekke pijnloze bultjes ontdekte. Een week later kwam de reactie van de huid pas. Ze kreeg hele erge uitslag die verspreidde van haar been naar haar armen en vingers. Artsen vertelden haar dat haar reactie leek op een tweedegraads chemische brandwond en op die manier wordt het nu ook behandeld.

Beelden

Als je toch tegen deze plant aangelopen bent, dan moet je die plek minstens 48 uur uit de zon houden. Charlotte deelde haar verhaal op Facebook en dat bericht is nu al meer dan 30.000 keer gedeeld. We willen wel waarschuwen dat deze beelden niet heel smakelijk zijn, dus als je aan het eten bent, kun je beter nu stoppen met scrollen.

Lees ook: Opgepast: waarschuw buitenspelende kinderen voor deze plant

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Facebook | Beeld: wikimedia commons