Je plas ophouden, hoe slecht of goed is dat nu eigenlijk voor je?

plassen wc toilet

Wij hebben het antwoord!

Je komt vaak genoeg in de gelegenheid dat je ergens bent, maar dat je niet direct de mogelijkheid hebt om je blaas ergens te legen. De kans is dan groot dat je het dan toch echt eventjes op zou moeten houden. Van de één hoor je dat dit hartstikke slecht is, terwijl iemand anders weer beweert dat je hiermee juist ‘je blaas traint’. Wat is er waar?

Wij gingen op onderzoek uit!

Knappen of uitrekken
Als je ’s avonds net lekker in je warme bed ligt is ineens moeten plassen zo ongeveer het ergste wat er kan gebeuren. Dan maar ophouden, je valt vanzelf in slaap toch? Alles liever dan door dat koude huis een sprintje richting het toilet trekken. Van sommigen hoor je dan echter horrorverhalen dat je blaas kan knappen, of dat hij voortaan voorgoed uitgerekt is. Zijn dat broodje aap verhalen of zit er een kern van waarheid in?

Maximaal een liter
Allereerst is het misschien handig om te weten dat een blaas niet zomaar kan knappen. Het is voor een mens bijna onmogelijk om hun de maximale capaciteit van de blaas te bereiken, want vanaf 150 tot 200 milliliter krijgen we al de aandrang om te plassen. In een volle blaas past maximaal een liter urine. Langer je plas ophouden is misschien ongemakkelijk, maar je blaas kan er echt niet van knappen, aldus uroloog Laetitia de Kort van het UMC Utrecht op gezondheidsnet.nl.

Elastisch weefsel
Toch is er wel een andere reden waarom het niet handig is om je plas te lang op te houden, aldus de Kort. Je blaas bestaat uit elastisch weefsel en als dit maar lang en vaak genoeg onder spanning staat kan de rek eruit gaan. De Kort: “Eén keer lang de plas ophouden is niet gevaarlijk. Maar als je dit vaak doet, kan de blaas uitrekken en daardoor zijn knijpkracht verliezen.” Je kunt dan minder goed uit plassen, waardoor er urine in de blaas kan achterblijven en je kans hebt op infecties. Een uitgerekte blaas kan volgens de uroloog zelfs nierschade tot gevolg hebben. Je moet je plas dan ook nooit langer dan vier uur ophouden. Het is óók weer niet goed om bij elke prikkel naar de wc te gaan, want dan krijg je kans op een geïrriteerde en overactieve blaas.

Lees ook: Blaasontsteking: wanneer wel of geen antibioticakuur?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash