Check jij ooit de onderkant van je plastic flesje? Dit is waarom je dat wél zou moeten doen

Plastic flesjes zijn niet allemaal even veilig

Heel veel mensen drinken dagelijks water uit een plastic flesje, grote kans dat jij dit ook met enige regelmaat doet. Toch is het belangrijk dat je op de onderkant van het flesje kijkt. Heb jij dat ooit gedaan? Als je het flesje namelijk omdraait zie je een driehoekje staan, met daarin een code. Die code vertelt je precies om wat voor soort flesje het gaat en dat is heel belangrijk voor jouw gezondheid én het milieu.

Code 1
Deze code staat voor polyethyleentereftalaat, ofwel PET of PETE. Deze vorm van plastic wordt vaak gebruikt voor frisdrank- en waterflesjes, dus je hebt een grote kans dat jij deze nu gevuld met water naast je hebt staan. Doe dit alleen liever niet. PET flessen zijn namelijk bedoeld voor eenmalig gebruik en als je dat vaker doet laten ze chemische stoffen vrij en vullen ze zich snel met bacteriën. Dat krijg jij allemaal binnen als je uit zo’n flesje drinkt. Daarbij is PET plastic één van de grootste oorzaken van de wereldwijde toenemende milieuverontreiniging. Gooi het flesje dus niet in de bosjes, maar bij het plastic-afval.

Code 2
Deze code staat voor polyethyleen, ook wel HPD of HDPE plastic genoemd. Dit is heel veilig plastic, Het is niet schadelijk voor je gezondheid, omdat deze soort plastic vrijwel geen chemicaliën los laat. Dit soort plastic vind je vaak in melkkannen, wasmiddelflessen, shampooflessen, medicijnbakjes, speelgoed en plastic zakken. Dit plastic kan je goed en veilig hergebruiken.

Code 3
PVD of 3V plastic is een hele schadelijke vorm van plastic. Er zitten namelijk twee hele schadelijke chemicaliën in die met je hormoonhuishouding rommelen. Dit plastic vind je in douchegordijnen, zwembandjes en zwembadjes. Heb je ooit die extreem chemische geur geroken wanneer je zo’n product uit de verpakking haalt? Dat is precies waaraan je dit plastic kunt herkennen.

Code 4
LDPE staat voor plastic met een lage dichtheid. Dit plastic wordt gebruikt voor zacht plastic. Denk hierbij aan boodschappentasjes, vershoudfolie en broodzakken. Dit plastic is heel goed te recyclen en bevat geen schadelijke chemische stoffen. Neem alleen liever toch een eigen boodschappentas mee om de natuur te sparen.

Code 5
PP plastic is een witte en half doorzichtige vorm van plastic. Deze vorm van plastic wordt gebruikt voor boterkuipjes, toetjesbakjes, doppen en rietjes. Het is licht en kan goed tegen hitte. Ook beschermt het de producten tegen bacteriën. Het is vrij veilig en het kan gerecycled worden.

Code 6
PS plastic is een hele goedkope vorm van plastic. Deze vorm vind je in piepschuim, drinkbekers en wegwerp bestek. De veiligheid van deze vorm van plastic staat nog wel eens ter discussie. Het zou namelijk een schadelijke stof, genaamd styreen kunnen lekker, dat schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. Liever niet gebruiken dus.

Code 7
Deze code is heel vervelend. Het kan namelijk goed of slecht plastic betekenen. Soms staat code 7 plastic voor biologisch afbreekbaar plastic wat heel goed is voor jou en het milieu. Het kan alleen ook staan voor BPA plastic, wat volgens het Voedingscentrum een negatief effect kan hebben op je hormonen en zelf invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Deze code vind je vaak op producten zoals: bidons, shakebekers, zonnebrillen en nylon. Let bij code zeven goed op of et BPA free op staat. Dan weet je dat je de juiste plasticsoort te pakken hebt.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Daily Record