Dokters waarschuwen ouders voor eten uit plastic voorraaddozen

plastic voorraaddozen
Sommige goedgekeurde stoffen in plastic voorraaddozen kunnen alsnog schadelijk zijn

Er wordt al langer gewaarschuwd voor schadelijke stoffen in plastic. Zo is het niet raadzaam om lang uit dezelfde plastic fles te drinken, omdat de weekmakers uit het plastic in je drinken terechtkomen waardoor je de schadelijke stoffen binnenkrijgt. Vooral voor kinderen kunnen stoffen in plastic voorraaddozen de gezondheid en de ontwikkeling aantasten. Let daarom op de volgende stoffen.

Ook goedgekeurde stoffen kunnen schadelijk zijn.

Plastic

De adviezen vliegen je om de oren als ouder. Je moet niet alleen om je eigen gezondheid denken, maar vooral om dat van je kind. Door alle talloze onderzoeken weten de meeste mensen inmiddels wel dat drinkflessen en -bekers en plastic voorraaddozen waar je eten in bewaart BPA-vrij moeten zijn. BPA werd bestempeld als schadelijke stof die je bij veel gebruik ziek kan maken. Maar, er zijn nog veel meer stoffen die niet goed zijn voor de gezondheid en de groei en ontwikkeling van kinderen kan remmen.

Onderzoek

Uit een nieuw onderzoek van de American Academy of Pediatrics (Amerikaanse academie van kindergeneeskunde), blijkt dat sommige stoffen in kleurstoffen, conserveringsmiddelen en plastic verpakkingen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je kind. Daarmee duiden ze vooral op de hormonen, groei en ontwikkeling van een kind. Dit onderzoek stelt zelfs dat obesitas onder kinderen kan worden veroorzaakt door de schadelijke stoffen in plastic. Kies daarom liever voor voorraaddozen van glas of bamboe.

Schadelijke stoffen

Dit zijn de stoffen waarvoor je moet uitkijken:

  • Ftalaten: Deze stof is veel onderzocht en is in grote hoeveelheden schadelijk voor de ontwikkeling van het geslachtsorgaan bij jongens en kan obesitas en hartziektes veroorzaken. Daarom mag deze stof alleen in lage doseringen worden gebruikt in kinderspeelgoed. Maar, als deze stof in plastic voorraaddozen zit kan het in het voedsel komen en alsnog schade aanrichten.
  • PFC (Perfluoroalkyl chemicals): Deze stoffen kunnen zowel de voortplanting als de schildklier aantasten.
  • Perchloraat: Deze stof tast de groei van het brein aan en kan voor problemen met de schildklier zorgen.
  • Kunstmatige kleurstoffen: Er is een verband tussen kunstmatige kleurstoffen en ADHD. Veel ouders en dokters zien dat kinderen met ADHD minder klachten hebben als ze kunstmatige kleurstoffen uit hun dieet schrappen.
  • Nitraten/nitriet: Nitraten vergroten de kans op kanker. Ook schoppen nitraten de hormoonhuishouding in de war omdat ze de schildklier aantasten, waardoor de zuurstoftoevoering belemmerd kan worden.

Lees ook: Waarschuwing: vul jij je plastic flesje weleens? Stop er meteen mee! Het kan heel gevaarlijk zijn!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Tiphero | Beeld: Videostill