Pleister op een wondje: wel of niet doen?

pleister

Is het beter om een pleister op een wondje te doen?

Een valpartij of een scherp mes: een schaaf- of snijwond heb je vrij snel. Maar is het verstandig om het wondje te beschermen met een pleister of is het beter om het aan de lucht te laten herstellen?

Verschillende wonden

Het hangt af van de soort wond en het soort pleister. Volgens wetenschappelijk medewerker EHBO bij het Oranje Kruis Hans van der Pols, is het bij een schaafwond het beste om deze aan de lucht te laten herstellen. Bij een schaafwond komt er weinig bloed vrij, waardoor een pleister niet noodzakelijk is. Echter geneest een opgedroogde wond minder snel en kan het meer pijn doen. Met een pleister blijft de wond licht vochtig en herstelt het sneller. Ook is de wond meer beschermd en doet het minder pijn.

Wond reinigen

Het kan voorkomen dat er vuil van buitenaf in de wond komt. Hierdoor gaat de wond ontsteken en kan er gelig pus ontstaan. De wond kan zich door het pus aan de pleister hechten, waardoor je de wond weer opentrekt bij het vervangen van een pleister. En dat is ook weer niet de bedoeling.

Daarom is het in sommige gevallen een goed idee om de wond te laten drogen aan de lucht. Wel is het belangrijk om in dit geval de wond altijd goed schoon te maken. Reinig de wond ongeveer 1 à 2 minuten met lauw warm water. Het is niet nodig om zeep te gebruiken, zoals biotex, soda of jodium. Bij een wond die in aanraking is geweest met besmet speeksel of bloed, straatvuil, aarde of mest is het belangrijk om dit te bespreken met de huisarts. Hiervoor kun je namelijk antibiotica of een tetanus-prik krijgen.

Pleister: hoelang mag deze blijven zitten?

Het heeft dus meerdere voordelen om een pleister op een wondje te plakken. Het blijft beter beschermd tegen stof en vuil, het zorgt voor minder ontstekingen, de wond geneest sneller en de wond doet minder pijn. Maar toch kun je een pleister niet dagenlang laten zitten. De pleister komt namelijk in contact met lichaamswarmte, waardoor het slecht ventileert. Het is daarom belangrijk om de pleister niet te lang te laten zitten, want dan wordt het een paradijs voor bacteriën. Een pleister kan maximaal één dag blijven zitten.

Lees ook: Aan deze tekenen kan je zien dat je lichaam gezond is

Bron: Max Vandaag, Libelle| Beeld: Pexels