Politie en artsen slaan alarm: ‘Blijf alsjeblieft binnen, er gaan mensen dood’

politie artsen alarm blijf binnen

Nederlanders lijken zich weinig aan te trekken van de maatregelen rondom het coronavirus

De bevolking van Nederland is opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten te vermijden in verband met de verspreiding van het coronavirus. Afgelopen weekend leken echter veel Nederlanders zich hier weinig van aan te trekken en gingen veel mensen massaal de straat op. Politieagenten, artsen en IC-verpleegkundigen luiden op social media de noodklok en roepen iedereen op de maatregelen ten harte te nemen.

‘Blijf alsjeblieft thuis’

Dit weekend braken de eerste zonnestralen door, waardoor veel mensen erop uit gingen. Zo was het druk op meerdere stranden en bezochten veel mensen bossen en parken. Een beeld dat onder andere kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG erg boos maakt. Op Twitter plaatste hij een video met een dringende boodschap: “Blijf alsjeblieft thuis, want er gaan mensen dood als je dat niet doet.” Zelf zit de kinderarts het weekend thuis met zijn gezin en volgens hem zou heel Nederland dit moeten doen.

Gevaarlijk voor de kwetsbare doelgroep

“Waarschijnlijk zijn dat niet de mensen die nu buiten lopen, maar wil hun ouders, of buurman of kwetsbare vrienden”, legt Rake uit in de video. De kinderarts uit Groningen laat weten dat het in het noorden nog niet zo druk is als in Brabant, maar dat ze zich goed aan het voorbereiden zijn. “Als mensen nu binnen blijven, kunnen wij straks de zorg aan. Het lijkt erop dat nog niet iedereen dat beseft.”

Desinteresse van de jeugd

Ook politieagenten hebben moeite om mensen duidelijk te maken hoe belangrijk het is om geen sociale contacten op te zoeken. Wijkagent Eric van Dommelen uit Leiden-Zuid valt het op hoe de jeugd omgaat met de situatie. De jeugd blijkt erg gedesinteresseerd te zijn. Voor de tweede week op rij is de agent toegevoegd aan een speciaal team dat met de jeugd in de buurt in gesprek gaat. “Ze waren onbezorgd aan het voetvallen en zaten als kippen op een stok op bankjes bij elkaar”, vertelt Van Dommelen.

Verspreiding coronavirus beperken

Veel mensen lijken zich nog niet te beseffen wat het belang van het thuisblijven op dit moment is. Ook Irma van der Kall die op de spoedeisende hulp werkt probeert nog eenmaal de boodschap duidelijk te maken en deelt een emotionele oproep. “Het gaat er niet om dat jij of die ene gezonde sterke boom van een kerel/vriend van je dat virusje wel aankan. Het gaat erom dat we de snelheid van de verspreiding zo laag mogelijk houden zodat we iedereen die het nodig heeft wel de juiste zorg kunnen bieden”, schrijft ze op Facebook.

“Op het moment dat ik mijn autootje veilig in mijn parkeervak zet thuis en de sleutel omdraai na een lange heftige…

Geplaatst door Irma van der Kall op Dinsdag 17 maart 2020

Nogmaals een oproep aan alle inwoners van Nederland: houd je aan de vastgestelde maatregelen en help om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Houd 1,5 meter afstand van elkaar, beperk je verblijfsduur bij anderen en gun elkaar de ruimte. Alleen op deze manier kunnen we met elkaar ervoor zorgen dat we het virus zo snel mogelijk onder controle hebben.

Lees ook: Beau raakt kijkers DWDD met emotioneel optreden

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Hollandse Hoogte, Ramon van Flymen