Positief getest op corona? Zo besmettelijk ben jij voor je huishouden

Hoe groot is de kans dat jij je huishouden besmet met COVID-19?

Niet alleen jij, maar ook de rest van je huishouden gaat in quarantaine als je positief getest bent op corona. Alles om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Maar hoe groot is de kans eigenlijk dat jij je gezin of huisgenoten besmet?

Besmettingskans binnen huishoudens

Het voelt als huisgenoot of gezinslid wellicht wat benauwend om samen met een besmet persoon in quarantaine te moeten. Het betekent echter niet dat jij automatisch besmet wordt. Uit een nieuw onderzoek van het Amerikaanse RIVM, Centers of Disease Control and Prevention, blijkt dat een coronapatiënt gemiddeld voor ongeveer de helft van het huishouden besmettelijk is, namelijk 57 procent. Hierbij is uitgegaan van mensen boven de 18 jaar.

Gevoeligheid

Ook het RIVM liet eerder weten dat de overdrachtkans geen 100 procent is. Woordvoerder Harald Wychgel legt aan RTL Nieuws uit dat het coronavirus besmettelijk is, maar dat de ene persoon er gevoeliger voor is dan de ander. Dat is overigens ook de reden waarom de ene persoon zoveel last heeft van coronasymptomen en de ander niet.

Lees ook: Deze nieuwe maatregelen gelden vanaf woensdagavond

Bron: RTL Nieuws, Margiet | Beeld: Unsplash, Sharon McCutcheon