Probiotica voor je gezondheid: wat doet het eigenlijk?

gezondheidsvoordelen yoghurt

Wat kunnen ze voor jou betekenen?

Probiotica is een veelbelovend superfood. Althans, als we de slogans op yoghurtverpakkingen en andere reclames mogen geloven. Zo zouden ze bijvoorbeeld wonderen doen als het gaat om darmklachten. Wat zijn probiotica nu eigenlijk precies en wat kunnen ze betekenen voor je gezondheid? We vertellen je meer.

Goede bacteriën

We weten allemaal dat er goede en slechte bacteriën bestaan en probiotica zijn bacteriesoorten die we onder die eerste categorie kunnen scharen. Probioticum is een verzamelnaam voor verscheidene levende micro-organismen, die bestaan uit verschillende stammen.

Melkzuurbacteriën

Wanneer we het over probiotica hebben, hebben we het met name over melkzuurbacteriën van stammen als Lactobacillus of Bifidobacterium species. En toegegeven, dit klinkt behoorlijk abstract en ingewikkeld. Een scheikundige uitleg laten we daarom achterwege. Wel kunnen we toelichten waar die probiotica nu eigenlijk goed voor zijn.

Vlottere spijsvertering

Microbioloog Sarah Lebeer van de Universiteit in Antwerpen stelt dat probiotica een positieve invloed op je gezondheid kunnen hebben. “De gevolgen zijn heel uiteenlopend, van een vlottere spijsvertering tot een betere mentale gezondheid”, aldus de microbioloog tegenover New Pharma.

Darmflora

Ook het oordeel van het Voedingscentrum en de Nederlandse Maag Lever Darm Stichting over probiotica is positief. De organisaties vermoeden dat de bacteriën kunnen helpen om een verstoorde darmflora weer te herstellen. Heb je namelijk te weinig slechte bacteriën in je darmen? Dan kunnen de goede bacteriën die balans weer herstellen.

Andere voordelen

Priobotica kunnen dus helpen diarree of andere darmklachten te verminderen, maar ze kunnen ook een verzakt immuunsysteem aansterken. Ook wordt het soms geslikt door zwangere vrouwen tijdens het laatste trimester om de baby te beschermen tegen het ontwikkelen van allergieën of eczeem.

Waar zit het in?

Probiotica worden steeds vaker toegevoegd aan yoghurt. Daarmee is het makkelijk en lekker om probiotica binnen te krijgen, maar erg aantrekkelijk is het niet voor mensen die plantaardig willen eten of niet tegen yoghurt kunnen. Gelukkig bestaan er ook probiotica die vegan zijn – daarmee is het ook geschikt voor mensen die een lactose-intolerantie hebben. Daarnaast vind je probiotica in zuurkool, augurken, kaas, kefir, miso en kombucha.

Lees ook: Geld besparen? Deze 4 groentes groeien binnenhuis

Bron: Dingenvoorvrouwen | Beeld: Pexels