Proost! Van deze wijnsoorten verouder je minder snel, wij rennen meteen naar de winkel!

wijn proeven

Wij weten met welke wijn jij voortaan het weekend inluidt!

In het weekend even een glaasje extra en bij het eten een rode wijn inschenken. Het is geen ongewoon gedrag, maar de alcohol heeft wel effect op je lichaam. Zowel op de korte als lange termijn zorgt alcohol ervoor dat je sneller ouder wordt. Maar… gelukkig zijn er ook goede wijnen! 

Alcohol, het kan zo lekker zijn, maar het is niet bepaald gezond. Het droogt je lichaam uit door de productie van het antidiuretisch hormoon te vertragen. Dit resulteert in nieren die overuren moeten draaien om het overtollige vocht weg te werken en zo drogen we uit. Op de korte termijn is dit vooral aan je huid te zien: droge plekken en een opgezwollen gezicht. Maar ook op de lange termijn heeft het effect: het veroudert je lijf en je brein.

De juiste wijn
Gelukkig geldt niet voor alle soorten alcohol dat ze verouderen. We vertellen je alvast: rode wijn is je nieuwe beste vriend. Op de schil van blauwe druiven zit namelijk de stof resveratrol. Deze stof wordt ook wel het ‘jeugdelixer’ genoemd. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat deze stof het verouderen van het brein vertraagt.

Met mate
Natuurlijk is het alsnog onverstandig om elke avond een fles rode wijn soldaat te maken, maar als je dan aan de wijn gaat, kun je het beste gaan voor rode wijn. En dan voor die wijnen die het hoogste gehalte resveratrol bevatten. In de praktijk komt dat neer op druiven die op hoge en iets koudere plaatsen gekweekt worden. Het beste kun je dus voor rode wijn kiezen uit Zuid-Afrika en Australië. Deze bevatten gemiddeld tien keer meer resveratrol dan andere wijnen. Andere wijnen zijn de Pinot Noir, de Tannat, de Barbera, de Malbec en de Cabernet Franc.

Geen 18? Geen alcohol
Bron: Het Laatste Nieuws. Beeld: Unsplash