Psycholoog adviseert: ‘Dit kun je het beste doen als iemand recht in je gezicht liegt’

Probeer kalm te blijven

Niemand is trots op liegen, maar we doen het allemaal weleens. Je weet wel: ‘Ik ga nu de deur uit’, terwijl je nog in je pyjama zit. Leugentjes van dit kaliber zien we nog wel door de vingers. Maar wat doe je als iemand recht in je gezicht een serieuze leugen vertelt? Een psycholoog geeft advies.

Aan Well + Good legt psycholoog Airmee Daramus uit hoe je het best kunt reageren op een leugen.

Ontmaskeren?

Liegt iemand tegen je? Dan kan het verleidelijk zijn vragen te stellen om iemand te ontmaskeren. Toch is het niet altijd het beste wat je kunt doen, zo vertelt psycholoog Arimee Daramus. “Het kan op emotioneel vlak bevredigend zijn”, geeft ze toe. “Maar het lost je problemen niet op.” Daramus’ advies? Doe alsof je diegene wél gelooft.

Voordeel van de twijfel

Met iemand ‘geloven’ bedoelt Daramus niet dat je je naïef moet opstellen, maar geef diegene een kans om van zijn leugen toch de waarheid te maken. “Als de leugen belangrijk is, analyseer de leugen niet, maar neem actie.” Zegt een collega bijvoorbeeld dat het rapport bijna klaar is, maar weet jij dat diegene nog niet eens halverwege is? Vraag dan aan je collega wanneer je het rapport kunt verwachten. “Op deze manier neem je de touwtjes terug in handen”, vertel Daramus.

Vrienden

Hetzelfde kun je ook toepassen op vrienden die een leugen vertellen. Vertelt een vriend dat hij of zij je wel wil helpen met een klusje rondom je huis, maar twijfel jij of diegene wel daad bij woord zal voegen? Stel dan meteen een datum voor. Als ze op het laatste moment met smoesjes komen, dan heb je je antwoord en kun je overwegen in hoeverre je die persoon nog in je leven wilt.

Laten gaan

Overigens hoef je niet bij elke leugen actie te ondernemen, zo vindt Daramus. Schept iemand op over een dure broek, die naar jouw weten helemaal niet duur was? Laat diegene dan. “Je kunt ze natuurlijk ontmaskeren, maar waarvoor?” Onthoud dat je niet wilt dat iemands oneerlijkheid ervoor zorgt dat jij onaardig optreedt.

Lees ook: Leugentje om bestwil? Vrouwen en mannen liegen om verschillende redenen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels