Dít zijn de rare effecten die stress op je lichaam kan hebben

stress

Dit zijn de lichamelijke symptomen van stress

We weten allemaal dat stress rare dingen met je lichaam kan doen: zo’n beetje iedere lichamelijke klacht die je hebt kan veroorzaakt worden door te veel stress. Maar, van sommige lichamelijke klachten zou je echt niet verwachten dat stress de veroorzaker is! 

Stress doet rare dingen met je lichaam…

1. Je kunt minder goed nadenken
Als je merkt dat je minder goed kunt nadenken dan voorheen, is het hoogstwaarschijnlijk een teken van je lichaam dat je minder moet stressen. Uit een onderzoek van de Radboud Universiteit is namelijk gebleken dat als je bang voor iets bent je hersenen zich gaan reorganiseren om die bedreigende situatie aan te kunnen. Hierdoor neemt je denkvermogen af.

2. Je moet vaker poepen
Wanneer je lichaam stress heeft voelt het voor je lichaam alsof deze zich in een ‘levensbedreigende’ situatie bevindt. Wanneer mensen -en dieren trouwens ook- zich in een levensbedreigende situatie bevinden, dan moeten ze poepen of krijgen ze op een andere manier meer last van hun stoelgang.

3. Je haar valt uit
Het is natuurlijk helemaal niet raar dat je haren uitvallen; dit overkomt iedereen in meer of mindere mate. Maar merk je dat je de laatste tijd buitensporig veel haar verliest, dan is stress misschien wel de oorzaak. Merk je dit op, zorg er dan voor dat je stressoren uit je leven verbant. Je zult zien dat je lokken daarna weer snel terug groeien.

4. Je herinneringen zijn vervormd
Merk je dat je het moeilijk vindt om je herinneringen op een rijtje te krijgen, dan kan dat heel goed komen door te veel stress. Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol aan, wat je geheugen aan kan tasten. Hierdoor kunnen je herinneringen door elkaar gaan lopen of zelfs helemaal wegvallen. Een beslissing maken in een hele stressvolle situatie kan daarom ook heel moeilijk zijn.

5. Je hebt buik- en/of rugpijn
Veel spanning ervaren kan zorgen voor zowel buik- als rugpijn. De kans is groot dat dit veroorzaakt wordt door een extreme spanning in je spieren; een houding die je lichaam aanneemt om je klaar te maken voor een eventuele snelle reactie op gevaar. Heb je hier last van, dan zouden ontspanningsoefeningen een uitkomst kunnen bieden.

6. Je krijgt snel rimpels
Zorgrimpels; wie heeft er niet van gehoord? Het is helaas geen fabeltje, want te veel spanningen en je druk maken kunnen zorgen voor vervroegde rimpels. Dit komt door het feit dat stress het beschermlaagje op je cellen laat verdwijnen, waardoor je cellen eerder oud worden en je rimpels eerder tevoorschijn kunnen komen. Gelukkig verloopt dit proces minder snel als je gaat sporten.

7. Je bent vaak verkouden
Om de haverklap verkouden zijn of een verkoudheid hebben die niet weggaat kan ook duiden op een lichaam dat stijf staat van de stress. Een dergelijk lichaam is namelijk in de overlevingsmodus en heeft dus helemaal geen tijd voor het bestrijden van iets simpels als een verkoudheidje. Heb je dus last van chronische stress, dan ben je vaak ook chronisch verkouden.

Lees ook: Blijf je maar snotteren? Deze tekenen wijzen erop dat je ziek bent door stress

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels