Overweeg je een duik in het water deze week? De Reddingsbrigade waarschuwt voor de gevaren!

water

Grote kans op kramp en onderkoeling door het koude water

Het wordt warm deze week! De temperaturen kunnen oplopen tot de 25 graden, wat voor ons koude kikkerlandje natuurlijk bijna tropische temperaturen zijn. Het is erg verleidelijk om de verkoeling op te zoeken door een plons in het water te nemen. Maar pas op, want het water is nog erg koud!

De kans op onderkoeling is aanwezig.

Koud water

De temperaturen zijn nu zo lekker, dat je bijna vergeet dat het nog niet zo lang geleden winter was. Het is nog maar zo’n zes weken geleden dat we massaal onze schaatsen uit het vet haalden om ons op het natuurijs te wagen. In die zes weken is het kwik aardig gestegen, maar de temperatuur van het water is in die tijd niet zo hard geklommen. De natuurwateren zijn dus nog heel erg koud, waardoor je snel onderkoeld kan raken of kramp kan krijgen. De Reddingsbrigade adviseert mensen dan ook om alleen te zwemmen op plekken waar toezicht van de brigade aanwezig is.

Wetsuits

Fervent watersporters die zich toch aan het water willen wagen worden sterk geadviseerd om wetsuits te dragen. Ook is het wijsheid om niet kopje onder te gaan, omdat je de meeste lichaamswarmte via je hoofd verliest.

Kinderen

Let dus goed op als mensen of kinderen toch willen zwemmen. Misschien is het voor nu verstandiger om elders verkoeling op te zoeken zoals in de schaduw. Als kinderen toch erg graag in het water willen spelen, is het misschien beter om waterspelletjes in de tuin te doen of een opblaasbadje te vullen met lauw water uit de kraan.

Lees ook: Met deze tip haal je in een handomdraai de vieze groene aanslag van je houten tuinmeubelen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Nu.nl| Beeld: Pixabay
Array