Om deze reden is een boswandeling zo goed voor je

boswandeling

Tijd om lekker naar buiten te gaan

De herfst staat voor de deur en dat is de perfecte periode voor een heerlijke boswandeling. Met alle gekleurde bladeren die van de bomen vallen, is het een waar paradijs waar je doorheen wandelt. Maar dat is niet alles, want zo’n wandeling in de natuur heeft nog veel meer (gezondheids)voordelen. 

Beter in balans

Grote kans dat je je weer helemaal fris en fruitig voelt na een boswandeling. De ritselende bladeren en tjilpende vogels brengen je weer helemaal tot rust. Maar hoe komt dat? Uit onderzoek van wetenschappers van de Britse University of Exeter blijkt dat mensen die dichtbij de natuur wonen, psychisch beter in balans zijn. Hiervoor onderzochten ze van 10.000 mensen de relatie tussen de psychische gezondheid en de woonplaats. En wat blijkt? Bepaalde aandoeningen zoals een depressie, angstaanvallen, astma en migraine komen minder voor bij mensen die in de buurt van de natuur wonen.

Buitenlucht

Waarom de natuur precies zo’n positief effect heeft op onze gezondheid? Daar hebben de wetenschappers nog geen antwoord op. Wellicht zou de lucht die je inademt heilzame stoffen bevatten. De boslucht zou dan weer bacteriën bevatten die je spijsverteringsstelsel versterken. Maar de lucht in de bossen heeft nog meer voordelen. Zo zouden we negatieve ionen inademen die allergene en andere schadelijke stoffen neutraliseren.

Goed tegen stress

Heb jij regelmatig last van stress? Dan moet je zeker eens een boswandeling maken. Je ademhaling, hartslag en stresshormonen komen tijden zo’n wandeling in een rustmodus, waardoor je je veel meer ontspannen voelt. En heb je nu echt geen zin om de deur uit te gaan? Uit recent onderzoek blijkt dat het ook al ontspannend werkt als je naar een natuurfilm kijkt. Hierdoor zullen positieve emoties zoals tevredenheid vreugde en geluk aanzienlijk stijgen. Dus wat gaan we dit weekend doen? Juist, het bos in!

Lees ook: Fabel of feit: een flink stuk wandelen telt als een work-out

Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels