Verkouden en snotterig? Dit is waarom zoveel mensen hier nu last van hebben

verkouden

En dat terwijl er nog geen sprake is van een griepgolf

Ligt het aan jou of lijkt het alsof iedereen in je omgeving loopt te snotteren? Op het werk, op straat of bij je thuis, iedereen lijkt wel verkouden te zijn. Het kantoor loopt langzaam leeg, omdat de een na de andere collega zicht ziek meldt. Van een griepgolf is er geen sprake, maar volgens het RIVM is er wel iets anders aan de hand.

Aan de regenachtige en koude dagen kunnen we nu echt merken dat de herfst is begonnen.

Verkouden

Van een griepepidemie is tot op de dag van vandaag geen sprake, maar wat zorgt er dan voor dat iedereen in je omgeving, misschien wel inclusief jijzelf loopt te snotteren? Een woordvoerder van het RIVM legt het aan ons uit: “Nee, er heerst niet meer griep dan normaal. Het is wel het jaargetijde dat alles weer begint. De mensen worden verkouden, gaan snotteren en denken dat ze griep hebben, maar over het algemeen is het gewoon verkoudheid.  De cijfers voor andere symptomen en aandoeningen zijn passend voor de tijd van het jaar.”

Cijfers

De cijfers geven aan dat er geen sprake is van een griepgolf. Op dit moment hebben gemiddeld 16 mensen per 100.000 last van een griep. Om te spreken over een officiële epidemie moeten er gemiddeld 60 mensen per 100.000 griep onder de leden hebben. Met name in de winter hebben de meeste mensen last van griep. Uit de cijfers van vorig jaar blijkt dat de griepepidemie van 11 december 2017 tot en met 15 april 2018, in totaal 18 weken heeft geduurd.

Voorkomen

Het is lastig om het te voorkomen als iedereen in je omgeving loopt te snotteren. Wat is nu de beste manier om de kans om verkouden te worden zoveel mogelijk te beperken? Daar is een heel simpel antwoord op, namelijk: hygiëne. Virussen en bacteriën van een verkoudheid of griep zitten in speeksel en slijm. Doordat mensen niezen en hoesten worden deze slijmdruppeltjes met grote aantallen verspreid door een ruimte. Zit je op het kantoor met snotterige mensen om je heen? Zorg er dan voor dat je vaak je handen wast en de computers en toetsenborden zo vaak mogelijk schoonmaakt.

Lees ook: De Airfryer maak je schoon in twee simpele stappen

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pxhere