Om deze reden kun je moe zijn na een dag niks doen

Zo zit de vork in de steel

We zijn er dol op om af en toe een lekkere luie dag in te lassen. Na zo’n dag zijn we soms weer helemaal uitgerust. Toch heeft iedereen ook weleens een dag waarop ze geen vin verroerden, maar zich aan het eind van de dag doodmoe voelen. Hoe komt dit?

Doodmoe

Volgens slaapspecialist Sophie Bostock is het heel normaal dat je je ontzettend moe kunt voelen na een dag niks doen. Helemaal als je de hele dag binnen zit. Zo verklaart ze dat mensen gewoontedieren zijn en dat we veelal een routine hebben waar we ons aan houden. “Je routine wordt verstoord, je wordt minder blootgesteld aan de zon en je kijkt veel vaker naar een beeldscherm”, legt ze uit aan Cosmopolitan. Hierdoor kun je je op een gegeven moment moe gaan voelen. Ook kaart de specialist aan dat het coronanieuws bovendien veel impact heeft op ons mentale gestel. “We worden nerveus van het huidige nieuws en we zitten veelal met dezelfde mensen in dezelfde ruimte. Het is normaal dat je je daardoor sloom gaat voelen.”

Vatbaarder voor vermoeidheid

In vakanties, op vrije dagen en in weekenden zijn mensen geneigd om lang uit te slapen en om niks te doen, maar dat moet je juist niet doen. “Het is verleidelijk om lekker lang te slapen, maar daardoor verstoor je het ritme van je lichaam. Daardoor word je weer vatbaarder voor vermoeidheid”, verklaart de specialist. Sophie benadrukt dat het daarom belangrijk is, om jezelf toch elke dag wat taken te geven.

Maak een routine

Als het coronanieuws je zenuwachtig maakt, kan dat je behoorlijk uitputten. Sophie raadt daarom aan om niet continu het nieuws in de gaten te houden. Stress kan je immers erg moe maken. Als je een dag niks wil doen, is het overigens goed om toch nog wel íets te doen. Zo is het belangrijk om nog wat beweging te krijgen. Maak een wandeling of doe thuis een kleine workout, hier krijg je juist energie van. “Bewegen is niet alleen een manier om je een energieboost te geven, maar je maakt ook endorfine aan. Daardoor voel je je ook meteen een stuk blijer.” Probeer toch ook even naar buiten te gaan voor wat frisse lucht.

Lees ook: 7 slechte gewoontes die je tanden kunnen beschadigen

Bron: Cosmopolitan | Beeld: Pexels