Om deze redenen raakt niet altijd het hele huishouden besmet met corona

Er zijn vier duidelijke redenen aan te wijzen 

Wanneer één persoon in het gezin besmet is met het coronavirus, zou je denken dat de kans heel groot is dat de rest het ook krijgt. Toch komt het regelmatig voor dat de rest van het gezin helemaal niet ziek wordt. Hoe dit kan? Deze vier redenen kunnen ervoor zorgen dat corona niet altijd een heel huishouden besmet. 

1. Maatregelen in huis 

Zodra je partner, kind of iemand anders in het huishouden klachten krijgt en positief is getest, houd je je extra goed aan de maatregelen. Zorg ervoor dat jullie anderhalve meter afstand houden en draag mondkapjes als je in de buurt van de positief geteste huisgenoot komt. Door deze maatregelen — die in het dagelijks leven al heel gewoon zijn — ook in huis toe te passen, daalt de kans dat anderen in het huishouden besmet raken aanzienlijk. De kans dat je corona oploopt wanneer iemand in je gezin besmet is, is 53 procent, volgens immunoloog Huub Savelkoul. Vooral de eerste vijf dagen is het belangrijk om je aan deze maatregelen te houden, dan loop je namelijk nóg minder risico. 

2. Virusdeeltjes in je lichaam 

Wat ook een rol speelt is de zogenoemde virusdruk, het aantal virusdeeltjes in je lichaam. Met andere woorden: hoe ziek je bent. Niet iedereen wordt even ziek, de een heeft meer virusdeeltjes in het lichaam dan de ander. Dit heeft ook invloed op het verspreiden van het virus. Wanneer iemand heel weinig virusdeeltjes in het lichaam heeft, is de kans dat hij of zij het virus verspreidt ook veel kleiner. 

3. De goeie genen

Volgens wetenschappers kunnen je genen het coronavirus tegenhouden. “Je kunt best heel gevoelig zijn voor griep, maar heel resistent tegen het coronavirus”, zegt Savelkout tegen RTL Nieuws. Iedereen heeft zijn eigen unieke genen. Bij sommige mensen zijn die zo samengesteld dat ze het coronavirus uit zichzelf tegenhouden. Zij krijgen het virus wel binnen, maar het afweersysteem maakt het ook weer kapot. Mensen met deze genen hebben dus erg veel geluk, want zij worden niet ziek. Om welke genen het gaat, is helaas nog onbekend. 

4. Coronatesten 

We sluiten af met de coronatest. Het kan zijn dat je wel besmet bent, maar dat je zo weinig virusdeeltje bij je draagt dat de test ze niet ziet. We spreken dan van een vals negatieve testuitslag. Wanneer je je laat testen nadat iemand in het huishouden positief is getest, kan het dus zo zijn dat je een negatieve uitslag krijgt en dat die helemaal niet klopt. Het blijft dus ten alle tijden belangrijk om je aan de maatregelen te houden. 

Lees ook: Corona in je kleding: dit is hoe lang het virus kan overleven

Bron: RTL Nieuws, Margriet | Beeld: Pexels