Redenen waarom je last hebt van opvliegers, terwijl je níet in de overgang bent

opvliegersOpvliegers komen niet alleen voor tijdens de menopauze

Hoor je het woord opvlieger? Dan is de kans groot dat je denkt aan een vrouw van middelbare leeftijd die in de overgang is. Iets wat de meeste mensen echter niet weten, is dat opvliegers ook door andere zaken veroorzaakt kunnen worden. Het komt dus óók voor bij mannen.

Hier kan het dus door komen.

Verschijnsel

Bij een opvlieger krijg je het plotseling erg warm en kun je uit het niets enorm gaan zweten. Dit verschijnsel komt vaak voor bij vrouwen in de overgang, maar ook in de volgende gevallen kun je er last van krijgen, zo meldt Tip Hero

Je slaapt in een hete kamer

We willen niet iets benadrukken wat al duidelijk is, maar slapen in een te warme ruimte kan ervoor zorgen dat het zweet je uitbreekt. Wanneer je in dromenland bent, zakt je lichaamstemperatuur waardoor het contrast met de temperatuur in de kamer groter wordt.

Je slikt bepaalde medicijnen

In sommige gevallen kun je last krijgen van opvliegers bij voorgeschreven medicijnen zoals antidepressiva, morfinomimeticum of medicijnen tegen osteoporose. Bij dit soort pillen zijn opvliegers een veelvoorkomende bijwerking.

Je hebt een voedselintolerantie

Heb je last van opvliegers, maar kun je niet plaatsen waar die vandaan komen? Dan is het verstandig om een voedseldagboek bij te houden. Het zou goed kunnen dat je een intolerantie hebt voor bepaald eten. Voedsel met veel sulfiet kunnen met name zorgen voor dit verschijnsel, hierbij kun je denken aan aardappelproducten, bier, gedroogde groenten of vruchten, schaaldieren of kant-en-klare sauzen.

Je hebt overgewicht

Een BMI zegt heus niet altijd alles over iemands gezondheid of iemands gewicht, maar wanneer je BMI te hoog is, kan dit een veroorzaker van opvliegers zijn. Wel blijkt uit onderzoek van Archives of International Medicine dat de opvliegers vrij snel verholpen zijn wanneer de persoon in kwestie wat afvalt.

Je rookt

Het is al lang geen nieuws meer dat roken slecht voor je is. Wat wel nieuwe info is, is dat het opvliegers kan veroorzaken. Uit een onderzoek van Obstetrics & Gynecology bleek dat vrouwen last kunnen krijgen van opvliegers door het roken wanneer ze níet in de overgang zijn.

Lees ook: Last van opvliegers? DIT verrassend simpele drankje maakt er korte metten mee! 

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!  

Bron: Tip Hero | Beeld: Sweat door Ryan Hyde onder de licentie CC BY-SA 2.0