Vier onverwachte redenen waarom je telkens moet plassen

plassen wc toilet
Komt het door een kleine blaas?

Niets zo vervelend als dat drukkende gevoel op je blaas voelen. Voor de zoveelste keer vandaag loop je daarom weer naar de wc om te plassen. Je hebt het gevoel dat je áltijd naar het toilet moet, hoe komt dat toch? Te veel gedronken? Kleine blaas? Het zijn allemaal gedachten die door je hoofd gaan. Waardoor komt het dat het toilet bijna je tweede thuis is geworden?

Allereerst moeten we duidelijk maken dat de een zes toiletbezoeken overdag al veel vindt en de ander weer niet. Het is heel normaal dat je overdag acht keer moet plassen en er ’s nachts ook nog een keer uit moet om het toilet te bezoeken. Denk je dat je echt heel vaak moet plassen? Turf dan een paar dagen hoe vaak je naar de wc moet. Grote kans dat je niet vaker dan acht keer hoeft te plassen.

Hoewel het kan zijn dat je een vertekend beeld hebt van hoeveel toiletbezoekjes normaal zijn, kan het ook zijn dat je te veel naar de wc moet omdat je niet goed voor jezelf zorgt. Het kan dat een van de onderstaande redenen voor jou van toepassing zijn:

  • Je beweegt niet genoeg: het gaat er niet om dat je vaak de sportschool bezoekt, maar over bekkenoefeningen. Voor een vrouw worden de spieren in haar bekken minder sterk naarmate ze ouder wordt. Gelukkig kun je bekkenoefeningen overal doen. Je doet dit door de spieren aan te spannen waarmee je normaal gesproken je plas ophoudt.
  • Je drinkt niet genoeg: het klinkt een beetje vreemd, maar weinig drinken kan een oorzaak zijn waardoor je vaak naar de wc moet. Je urine wordt donkerder/geconcentreerder als je te weinig drinkt, hierdoor kan je blaas snel geïrriteerd raken. En dat is weer een reden waarom je vaak naar het toilet moet (net als bij een blaasontsteking). Als je meer drinkt, raakt je blaas minder snel geïrriteerd, waardoor je waarschijnlijk minder vaak naar de wc hoeft. Dit geldt niet wanneer je opeens heel veel gaat drinken.
  • Je slikt medicijnen: krijg je medicijnen tegen een hoge bloeddruk? Dan kan dat ertoe leiden dat je vaak naar het toilet moet. Deze medicijnen zorgen ervoor dat je nieren meer urine produceren. Ook medicatie tegen angst of astma kunnen ervoor zorgen dat je blaas niet helemaal leegloopt wanneer je naar de wc gaat, waardoor je sneller naar het toilet moet. Wil je vaststellen of jij door je medicatie meer moet plassen? Raadpleeg dan een apotheker wanneer je je medicijnen aanvult of een arts.
  • Er is meer aan de hand: in sommige gevallen kan het zijn dat veel plassen het gevolg is van een blaasontsteking, nierstenen of zelfs diabetes. Ga je opeens veel vaker naar de wc dan voor jou normaal is? Dan kun je het beste even een arts raadplegen.

Vond je dit artikel interessant? Bewaar ‘m op Pinterest

Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Unsplash

Array