Uit onderzoek blijkt dat regelmatig naar de sauna gaan dít kan voorkomen

Regelmatig naar de sauna gaan kan deze aandoening voorkomen

De één zweert er bij, de ander vindt het helemaal niks: de sauna. Lekker een dagje wellness is voor ons een rustgevend uitstapje. Het is ontspannen en zeer goed voor de huid en spieren. In Finland weten ze allang dat het erg goed voor je is, maar nu is het nogmaals bewezen door een onderzoek van een tijdschrift over neurologie.

Zweten geblazen!

Het onderzoek

Uit het onderzoek gepubliceerd in Journal Neurology is gebleken dat mensen ie regelmatig naar de sauna gaan minder kans hebben op een beroerte. De proefpersonen die gewoonlijk vier tot zeven keer per week zo’n heteluchtbad namen, hadden 60 procent minder kans op een beroerte. Als je nu denkt, ‘wie gaat er nou zo vaak naar de sauna?’ is dat niet raar. Het onderzoek vond plaats in Finland, waar naar de sauna gaan een dagelijkse bezigheid is.

Elke dag sauna

De proefpersonen werden maar liefst 15 jaar lang gevolgd. Ze ondergingen gezondheidstesten en vulden vragenlijsten in over hun levensstijl. De deelnemers waren in drie groepen verdeeld: groep 1 ging één keer per week naar de sauna, groep 2 twee of drie keer en groep 3 vier tot zeven keer. Hoewel het aantal beroertes onder de deelnemers sowieso laag was (155 van de 1628 mensen), vielen er onder de laatste groep de minste slachtoffers, namelijk 60 procent minder. Wetenschappers denken dat dit verklaard kan worden door het feit dat de bloedcirculatie versnelt wordt bij een saunabezoek en zo dus beroertes voorkomt. Ook vermindert het zweetmomentje stress, wat natuurlijk ook meewerkt.

Ontspannen

Hier in Nederland is het nog niet zo gewoon om elke dag naar de sauna te gaan, maar misschien is het wel een goed idee om toch wat vaker te ontspannen. Boek dus gerust een weekendje wellness met vrienden! Ook hebben veel sportscholen tegenwoordig een sauna, dus wij op de redactie slaan na de volgende fitnesssessie ons handdoekje om ons heen om even lekker te zweten.

Lees ook: Deze 5 dingen weet je huisarts direct over je als je de praktijk binnenloopt

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Flair | Beeld: Pexels