Wat je volgens een relatietherapeut nooit tegen je partner moet zeggen

De therapeut noemt het ook wel de ‘relatievernietiger’

‘Ik zei het toch’ en ‘Waarom luister je nooit naar mij?’, zijn niet de beste dingen om tegen je partner te zeggen. Echter, volgens verscheidene relatietherapeuten is er iets wat je écht nooit tegen je lief moet zeggen.

Verboden woord

Relaties zijn niet altijd even makkelijk. In het begin wel, maar later is het soms hard werken. Daarom is het belangrijk om goed met je lief te blijven communiceren. Er is daarentegen een woord dat je nooit tegen je partner moet zeggen. Zo stelt relatietherapeut Dr. Lauren Cook dat je nooit het woord ‘zou’ tegen hem of haar moet gebruiken.

Oordeel

“Ik zie dat veel stellen trappen in de ‘zou’-val”, zoals Cook dat noemt. Aan PureWow legt ze uit waarom zoveel mensen dit woord toch gebruiken wanneer ze met hun man, vrouw, vriend of vriendin praten. “Dit woord gebruik je vanuit je eigen oordeel over iets.”

Negatieve energie

Ook psycholoog Dr. Jeffrey Bernstein is het ermee eens dat je dit woord beter niet kunt gebruiken, ook niet tegen vrienden of familie. “Het creëert negatieve energie en kan na verloop van tijd giftig zijn voor elke relatie, vooral een liefdevolle relatie.” Klinkt logisch. Niemand vindt het namelijk fijn als iemand tegen je zegt ‘Je zou niet zoveel moeten eten’ of ‘Je zou niet zoveel uit moeten geven aan kleding’.

Inferieur

Waarom juist dit ene woord zo slecht is? Volgens Dr. Cook is dat omdat het een ongelijke dynamiek creëert. “Als iemand zijn of haar partner vertelt wat ze ‘zouden’ moeten doen, plaatsen ze zichzelf in een eenmansrol. Hiermee geven ze hun partner een soort signaal dat ze inferieur zijn”, aldus Cook.

Wat je dan wel moet zeggen?

Het is gelukkig heel makkelijk om zou te vervangen, door het simpelweg anders te brengen.  ‘Ik wil je graag adviseren om het zus of zo te doen’, bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat je iemand een gevoel van schaamte bezorgt.

Lees ook: 19 dingen die een man graag zou willen binnen een relatie

Bron: Pure Wow | Beeld: Unsplash – Priscilla Du Preez