RIVM doet grootschalig onderzoek naar nieuw tekenvirus

teken
Dit nieuwe tekenvirus kan hersenvliesontsteking veroorzaken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet een grootschalig onderzoek naar een nieuw, oprukkend tekenvirus genaamd tick-borne encephalitis (TBE). Dit virus is voorheen alleen gevonden in teken in Zweden, Duitsland en Oostenrijk, maar sinds 2016 duikt het ook in Nederland op.

Onderzoekers proberen erachter te komen waar het virus zich verspreidt.

Tekenvirus

Voorheen werd er met name gewaarschuwd voor de ziekte van Lyme als het tekenbeten betrof, maar sinds 2016 is er nóg een virus gevonden dat wordt overgedragen door teken: TBE. Dit virus kwam voorheen alleen voor in Zweden, Duitsland en Oostenrijk, maar is nu ook in Nederland opgedoken. Het virus kan bij mensen hersenvliesontsteking veroorzaken, vandaar dat het RIVM grootschalig onderzoek doet en gezondheidsprofessionals waarschuwt om alert te zijn.

TBE

Onderzoekers vonden het TBE-virus voor het eerst in 2016. Er werd toen een patiënt ziek in Nederland, waarna onderzoekers het virus in teken vonden op de Sallandse en Utrechtse Heuvelrug. Omdat het RIVM graag wil weten waar het virus zich voordoet, zijn ze met een grootschalig onderzoek gestart om te kijken waar het virus zich naartoe verspreidt. Naar verluidt kunnen teken in Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Gelderland ook besmet zijn.

Grens

Ook in België lijkt het tekenvirus al de ronde te doen. Vorig jaar werden een aantal Belgen ziek van het virus. Eén van hen was ook in de provincie Zeeland geweest, dus het is niet uit te sluiten dat hij het virus in Nederland heeft opgedaan.

Ziek

Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen, omdat je besmet kunt raken met de ziekte van Lyme of TBE. Bij de ziekte van Lyme ontstaat er een rode kring om de tekenbeet heen. TBE begint met koorts, hoofdpijn en spierpijn, alsof je griep hebt. In het ergste geval treedt er hersenvliesontsteking op.

Lees ook: Dit is hoe je een teek op een veilige manier verwijdert

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: AD | Beeld: Pixabay