Rode Kruis waarschuwt: pas op met medicijnen tijdens de hitte

medicijnen

Hitte kan effect hebben op de werking van medicatie

De temperaturen lopen weer gigantisch op in ons doorgaans ‘koude kikkerlandje’ en inmiddels zouden we hier al bijna gewend aan moeten zijn. Althans, dat denk je. Want naast het feit dat we genoeg moeten drinken en luchtig moeten kleden, zijn er ook een aantal dingen waar je niet direct rekening mee houdt. Het Rode Kruis constateerde namelijk dat het gebruik van medicijnen tijdens de hitte nét wat anders verloopt dan ‘normaal’. Vooral bij ouderen kan dit een gevaar zijn. 

Check voor de zekerheid de bijsluiter of vraag het na bij je huisarts!

Medicijnen

Voornamelijk de medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, diabetes, een luchtwegaandoening of een psychiatrische ziekte kunnen gevaarlijk zijn tijdens de hitte. Volgens het Rode Kruis zouden sommige medicijnen in combinatie met de hitte de lichaamstemperatuur kunnen beïnvloeden. Aangezien vooral ouderen het vaak een stuk zwaarder hebben tijdens de hitte, is het vooral voor deze doelgroep enorm belangrijk hier rekening mee te houden.

Onwetend

Volgens het Rode Kruis is 80 procent van de ouderen zich niet bewust van de invloed van de warmte op de werking van hun medicatie. Zij voerden hierom een onderzoek uit en hieruit bleek dat slechts 5 procent van de ondervraagde ouderen actie ondernam tijdens de extreme hitte. Dit kleine percentage koos er dan voor om een huisarts of apotheek te raadplegen.

Zekere voor het onzekere

Naast de waarschuwing van Rode Kruis geeft ook Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudumc, aan RTL Nieuws aan hoe belangrijk het is alert te blijven op het medicijngebruik: “Het is belangrijk dat medicijngebruikers bij twijfel contact opnemen met hun huisarts. De huisarts kan aanraden om het medicijngebruik al dan niet aan te passen gedurende de warmere dagen.” Dus, bij twijfel altijd de bijsluiter of een huisarts raadplegen!

Lees ook: Waar of niet: kun je ziek worden van de airconditioning?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay