Waarschuwing Rode Kruis: ‘Pas op met ventilator in gemeenschappelijke ruimtes’

Nu het coronavirus nog heerst, moeten we ook tijdens deze warmte goed opletten

In deze tijd nu het coronavirus – ondanks het kleine aantal besmettingen – nog steeds heerst, zijn bepaalde maatregelen nog steeds van belang. Het Rode Kruis waarschuwt mensen dat we tijdens een week met tropische temperaturen, moeten opletten met het gebruik van ventilatoren.

Snellere verspreiding coronavirus

Nu de zomerse temperaturen blijven stijgen deze week, pakken we al het geschud uit de kast om het huis en onszelf koel te houden. Een ventilator is vaak een van de middelen die verkoeling kan bieden tijdens de warme zomerdagen. Eén ventilator per huishouden zou prima moeten kunnen, zo adviseert het Rode Kruis. Maar zit je met meerdere personen in een gemeenschappelijke ruimte en staan hier meerdere ventilatoren aan? Wees er dan alert op dat de luchtstroom mogelijk het virus, als iemand besmet is, verder kan verspreiden in de ruimte.

Advies van het Rode Kruis

Het Rode Kruis adviseert geen ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes te gebruiken, tenzij er geen andere verkoelende mogelijkheden aanwezig zijn. Momenteel is er nog geen wetenschappelijk bewijs dat een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte de kans op besmetting vergroot. Toch wordt nu uit voorzorg geadviseerd om alleen een ventilator te gebruiken als er geen andere mogelijkheid is. Zorg er daarnaast voor dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene persoon naar de andere gaat.

Extra controle op elkaar tijdens hitte

Tenslotte raadt de hulporganisatie iedereen aan om deze week extra goed op elkaar te letten. De temperatuur kan op sommige plaatsen in Nederland, ook binnenshuis, hoog oplopen. Check daarom dagelijks bij de kwetsbare mensen in je omgeving of alles nog goed gaat. “Juist nu we uit zorg voor elkaar fysieke afstand tot elkaar houden, is het belangrijk om oog te houden voor mogelijke risico’s”, legt projectleider bij hitte bij het Rode Kruis, Yvonne Breedijk uit. “Ga na of de ander echt genoeg drinkt, het huis niet te warm wordt en bied eventueel hulp aan tijdens hitte om mensen te ontlasten, zoals door het doen van boodschappen.” Met vragen over hitte en corona is de hulplijn van het Rode Kruis dagelijks te bereiken van 9 tot 17 uur op 070 – 4455 888.

Lees ook: Brandweer waarschuwt om nooit flessen met water in de auto te laten liggen

Bron: Het Rode Kruis | Beeld: Tips en Weetjes ©