Rokers opgelet: een advocaat doet aangifte tegen de tabaksindustrie. Meld jij je ook aan?

De tabaksindustrie wordt aangeklaagd door een longkankerpatiënte

Anne Marie van Veen, een longkankerpatiënte, heeft het zich voorgenomen om een strafzaak te beginnen tegen tabaksfabrikanten. De reden is dat ze naar eigen zeggen wil voorkomen dat haar kinderen en andere kinderen ‘ten prooi vallen’ aan de tabaksindustrie, die kinderen zouden zien als de ‘vervangers’ van de mensen die overlijden aan roken.

Per jaar overlijden bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Notabene de helft van deze mensen sterft al nog voordat ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Maar dat is nog niet alles: rokers sterven gemiddeld genomen ook 10 jaar eerder. Chronische COPD, hart- en vaatziekten en longkanker zijn de belangrijkste ziekten die door roken worden veroorzaakt.  Maar liefst 86 procent van de overlijdens als gevolg van longkanker wordt veroorzaakt roken.

De bekende advocaat Bénédicte Ficq, vooral bekend geworden als de advocate van enfant terrible Badr Hari, wil een strafzaak beginnen tegen tabaksfabrikanten namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen. Dat vertelde ze afgelopen donderdagavond in tv-programma RTL Late Night. Lees meer over deze bijzondere aangifte en mogelijke rechtszaak op de volgende pagina.


Pagina 1/2