Loopt er een rood lijntje in de lengte over je nagel? Dit betekent het

rood lijntje nagels

Een dermatoloog geeft een kort en duidelijk antwoord over dat rode lijntje op je nagel

De een houdt van lange nagels en de ander geeft de voorkeur aan korte nagels. Nagels komen er in allerlei soorten en maten en dat is prima. Maar zo nu en dan zien je nagels er toch weer even anders uit dan normaal. Bijvoorbeeld wanneer er een rood lijntje over je nagel loopt. Wil je graag weten wat het betekent? Een dermatoloog geeft er meer duidelijkheid over.

Vaak niet zorgelijk

Mooi is anders, maar als er een rode lijn in de lengte van je nagel loopt, hoef je je daar niet meteen zorgen over te maken. “Een rode lijn duidt niet per se op een zorgwekkende medische aandoening”, vertelt dermatoloog Thomas Knackstedt aan HealthEssentials.

Ouder worden

“Een rode lijn kan betekenen dat onderliggende bloedvaten beter zichtbaar zijn door een dunnere nagel. Dit overkomt de meesten van ons naarmate we ouder worden”, aldus de dermatoloog. Soms kan het ook gebeuren dat er goedaardige gezwellen onder de nagel zitten, zoals een fibroom of wratje.

Dokter raadplegen

In sommige gevallen kan een rode lijn op de nagel ook op wat ernstigers wijzen, zoals plaveiselcelnagelkanker. “Als je rode lijnen op meerdere nagels opmerkt, kan dit wijzen op een ontsteking van de nagelwortel door verschillende aandoeningen, zoals psoriasis of linken planus.” De dermatoloog raadt dan ook aan om rode lijnen op je nagels altijd te vermelden bij een doktersbezoekje. Veranderen de lijnen? Worden ze bijvoorbeeld breder of donkerder? Laat je nagels dan checken bij je huisarts.

Lees ook: 9 mogelijke verklaringen voor bladderende nagels

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: HealthEssentials | Beeld: Unsplash

Array