Maakt ‘s avonds snacken dikker dan overdag snacken? Dit is het antwoord!

‘S avonds een koekje snoepen is erger dan overdag

Het is al enorm lang bekend: ‘s avonds na acht uur eten eten zou dikker maken dan overdag eten. Wat is hier eigenlijk van waar? En kan je lichaam nu echt onderscheid maken tussen ‘s avonds iets eten en overdag iets eten?

Volgens Joëlle Oosterman, die promoveert op het onderzoek naar het ritme van hoe we eten, wel.

Wel of niet dikmakend?
Eerder dacht men nog dat na acht uur ‘s avonds eten niet zoveel uitmaakte. Je lichaam kan immers geen klokkijken, dus het maakt niet uit hoe laat je eet. Wat wél zou uitmaken is wat je eet en hoeveel je de rest van de dag al hebt gegeten. Toch blijkt uit nieuwe onderzoeken wel degelijk iets anders; zo zou het wel echt zo zijn dat ‘s avonds snacken dikker zou maken dan overdag snacken. Joëlle Oosterman promoveerde op het onderwerp en kwam erachter dat je wel degelijk dikker wordt als je ‘s avonds snackt.

Rusten
Joëlle ondervond dat als je eet terwijl je lichaam eigenlijk wil rusten (dus in de avond en in de nacht), je meer kant hebt op loop overgewicht en diabetes-type 2. Dit heeft alles te maken met onze biologische klok. Joëlle deed onderzoek met ratten en kwam erachter dat de ratten zwaarder werden van suiker die ze in hun inactieve periode aten dan van dezelfde hoeveelheid suiker die ze aten als ze actief waren. Suiker en vet dat werd gegeten in hun rustperiode, had effect op hun lever; deze begon te vervetten.

Vastenperiode
Het is dan volgens Oosterman ook heel raadzaam om ‘s avonds en ‘s nachts in ieder geval niet te bezwijken voor vette of suikerrijke voeding. Wel deed Oosterman onderzoek naar ‘s nachts eten, en niet persé naar het ‘s avonds snacken: “Ik heb dat niet onderzocht, maar uit vooral Amerikaans onderzoek weten we dat het verlengen van de periode waarin je niets eet (de ‘vastenperiode’) enorm kan helpen om je gewicht op peil te houden.” Door te proberen om niet meer te eten in de avond en zo de lengte van de periode waarin je niets eet te verlengen, zou je dan ook veel makkelijker afvallen.

Dit vind je misschien ook leuk: dit zijn de grootste mythes over afvallen!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: RTL Nieuws | Beeld: ter illustratie