Wetenschappers: Bezoek aan de sauna net zo vermoeiend als sporten!

sauna vermoeiend sporten

Een stoomsessie zou overeenkomen met een korte work-out

Stel: je mag kiezen tussen een intensieve work-out of een bezoekje aan de sauna. Waarvoor ga je dan? Afgezien van de sportfanaten en fitgirls onder ons, zullen de meeste mensen waarschijnlijk kiezen voor een relaxmomentje in de sauna. En dat is geen onverstandige keuze! Uit onderzoek blijkt namelijk dat een saunabezoekje net zo vermoeiend is voor je lichaam als sporten. 

De keuze lijkt ons snel gemaakt!

Bloeddruk

Lange tijd werd gedacht dat je bloeddruk tijdens een saunabezoek omlaag gaat, omdat je bloedvaten verwijden door de warmte. Echter, het tegenovergestelde is waar, zo blijkt nu. Je bloeddruk gaat juist omhoog, net als je hartslag. Hierdoor komt een stoomsessie overeen met een korte work-out, ontdekten enkele onderzoekers van de Martin Luther Universiteit in het Duitse Halle-Wittenberg.

Even zwaar

Aan het onderzoek namen negentien deelnemers mee. De ene dag moesten ze een korte work-out doen op de fiets in de sportschool, de andere dag gingen ze 25 minuten naar de sauna. Op beide dagen werd hun hartslag en bloeddruk gemeten. En wat bleek? Deze stegen in beide gevallen evenveel! Een bezoekje aan de sauna is dus net zo zwaar voor het lichaam als een korte, intensieve work-out, zo concluderen de onderzoekers.

Sauna versus sporten

We horen je denken: val je met een bezoekje aan de sauna dan ook evenveel af als met een work-out? Helaas, die vlieger gaat niet op. Het zweten is wel gezond, maar je verliest er geen gewicht mee. Het effect is zo minimaal omdat je in de sauna je spieren niet gebruikt. Het enige gewicht dat je verliest, is het vocht dat uit je lichaam verdwijnt. Maar het is verstandig om dat daarna ook meteen weer aan te vullen, om niet uitgedroogd te raken. Een saunabezoek is dus voor de meeste mensen gezond en lekker, maar het vervangt helaas niet je sportschool-abonnement.

Lees ook: Helpt sporten op een nuchtere maag je bij het afvallen? Dit zegt de wetenschap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Science daily | Beeld: Pexels