Heb jij er weleens over nagedacht? Zo schadelijk is sigarettenrook voor je huisdier


Stop meteen met roken in het bijzijn van je geliefde vierpoter

Zoals de meeste mensen nooit roken in het bijzijn van (hun) kinderen, hoor je ook geen sigaret aan te steken wanneer je huisdier bij je is. Meeroken is ook voor onze pluizige of harige vrienden erg ongezond. Zelfs wanneer je buiten rookt kan het het schadelijk voor hen zijn.

Sigarettenrook

Mensen krijgen sigarettenrook binnen wanneer ze het inademen, maar wist je dat dieren het óók nog eens binnen kunnen krijgen via hun vacht? Als je binnen rookt gaan de schadelijke stofjes ook in de meubels en vloerbedekking zitten. En laat dat nou net de plek zijn waar je huisdieren vaak op gaan liggen, waardoor ze de stoffen in hun vacht krijgen.

Likje nicotine

Huisdieren slapen, spelen en liggen veel op de grond en/of op de bank. De schadelijke stoffen verzamelen zich in stof, tapijt en vloerbedekking. Dieren ademen dit in én krijgen de stoffen in hun vacht. En wat doen dieren ook erg vaak? Zichzelf schoonlikken. Hierdoor ademen ze niet alleen nicotine binnen, maar krijgen ze ook een behoorlijke lading teer en nicotine binnen via hun eigen vacht.

Buiten roken

Ook als je buiten staat te paffen loopt je geliefde kat, hond of ander huisdier gezondheidsrisico op. Wanneer je rookt krijg je altijd wel wat nicotineresten op je kleding, belandt er wat in je haar en komt er ook iets op je handen terecht. Als je daarna je hond aait of je kat knuffelt krijgt je pluizige vriend de stoffen alsnog in zijn of haar vacht. En bovendien: welke hond likt niet graag aan de hand van zijn baasje om genegenheid te tonen?

Gevolgen

Honden, katten, vogels en vissen hebben allemaal last van de stinkende sigarettenrook. Maar de klachten verschillen per dier. We hebben de klachten per dier voor je op een rijtje gezet

  • Honden: honden kunnen erg last krijgen van een gevoelige neus. Honden die vaak worden blootgesteld aan sigarettenrook, lopen twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van neuskanker.
  • Katten: katten zijn erg schoon en wassen zich daarom de ganse dag. Wanneer een kat in een huis woont waar vaak wordt gerookt, hebben ze twee tot vier keer zoveel kans om een vorm van mondkanker te ontwikkelen. Ook lopen ze een verhoogd risico op lymfoom-kanker.
  • Vogels: papegaaien kunnen last krijgen van hun ogen en vogels kunnen ademhalingsproblemen krijgen -net als meerokende kinderen. Ook kunnen ze diverse allergieën en vruchtbaarheidsproblemen krijgen.
  • Vissen: ja, ook nicotine lost zich op in water, wat hartstikke giftig is voor vissen. Onderzoekers wilden weten hoe giftig nicotine is voor vissen en stopten daarom een sigarettenpeuk in een kom met vissen die twee weken oud waren. Binnen vier dagen was al de helft van de vissen overleden.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay