5 tips om je scheetjes onder controle te houden

Zo voorkom je dat een scheetje dat ene moment verprrrutst

Als kind kon je hard gieren als je per ongeluk een aantal scheetjes liet. Als volwassene is dat net even een ander verhaal. Tijdens die ene vergadering of belangrijke afspraak wil je niet per ongeluk een darmgast (mét geluid) de wereld in helpen. Soms kun je het alleen niet helpen. Of toch wel?

Wij zetten een aantal fijne tips op een rijtje om minder winderig te worden.

Eet niet te veel vezels

We horen aan alle kanten dat we genoeg vezels moeten eten, want dat is ‘o zo goed’ voor de stoelgang. Absoluut waar, maar overdrijf niet met je vezelinname. Een teveel aan vezels is namelijk de perfecte munitie voor het knetterkanon. Ons spijsverteringssysteem moet dan juist harder aan de slag om de vezels af te breken. Vezels zijn namelijk niet al te makkelijk af te breken. Te veel vezels kunnen er ook nog eens voor zorgen dat je verstopt raakt. Zorg dus voor de juiste balans.

Drink genoeg

Als iets belangrijk is, is het wel om genoeg water te drinken. We weten het. Deze les werd er van jongs af aan al ingestampt. Maar drinken we wel altijd braaf genoeg? “Te weinig vocht binnenkrijgen kan je stoelgang negatief beïnvloeden. Genoeg vocht stimuleert je ingewanden en dat voorkomt ook dat je winderig wordt”, aldus diëtist Sejal Jacob tegen Greatist.

Ga een blokje om

Wandelen is goed voor je hart, je verbrandt er calorieën mee, het verbetert je immuunsysteem én het gaat winderigheid tegen. Uit verscheidene studies blijkt dat genoeg bewegen ervoor zorgt dat je minder scheetjes laat.

Zorg dat je genoeg probiotica binnenkrijgt

Probiotica klinkt als een complex stofje, maar zo complex is het gelukkig niet. Het is een stofje, of eigenlijk een micro-organisme, dat een positieve werking op je spijsvertering heeft. “Als je niet genoeg juiste bacteriën in je darmen hebt, kan dat resulteren in winderigheid. Probiotica helpt om de balans in tact te houden”, aldus Jacob. Probiotica vind je in yoghurt, kefir, doperwten en in pure chocolade.

Eet rustig aan

Als je honger hebt, wordt eten nog weleens naar binnen geschoven zonder echt te kauwen. Dat schrokken zorgt er alleen wel voor dat je veel lucht binnenkrijgt. Wat gebeurt er dan? Inderdaad: die lucht komt er – even heel simpel gezegd –  aan de onderkant weer uit. “De lucht wordt als het ware gevangen in je lichaam en daardoor ontstaat gasvorming”, aldus dokter Anthony Hobsen.

Lees ook: Feit of fabel: het is slecht om scheetjes in te houden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Greatist | Beeld: Unsplash