Schelden maakt je misschien wel een beter mens. Ontdek hier waarom!

Schelden

Schelden is misschien zo slecht nog niet

Schelden: sommige mensen vinden het heerlijk en anderen vinden het juist verschrikkelijk. Behoor jij tot tot de eerste of de tweede categorie? Heel veel mensen hebben het af en toe gewoon nodig om zich verbaal eens goed af te kunnen reageren en dan is een flinke scheldpartij natuurlijk best wel lekker.

The Science of Swearing

Er zijn natuurlijk ook behoorlijk wat onderzoeken gedaan over dit onderwerp. Waarom doen we het en waarom voelt het voor veel mensen gewoon heerlijk om te doen? Een bekend onderzoek dat hierover gaat, is The Science of Swearing van Kristin Janschewitz en Timothy Jay. Ze onderzochten 10.000 gevallen van schelden in het openbaar en verbonden hierbij de negatieve stigma’s van het schelden met onze manier van uiten via woorden, gevoed door zaken als seksuele intimidatie en bijvoorbeeld discriminatie. En er is goed nieuws: volgens het onderzoek heeft schelden namelijk geen negatief effect op het menselijk lichaam of op onze directe omgeving.

Kinderen

Tegenstanders beweren vaak dat het een slechte invloed zou hebben op kinderen. De bekende uitdrukking ‘schelden doet geen zeer’ wordt in dit geval echter ondersteund door de wetenschap. Volgens het onderzoek is er geen sociologisch of wetenschappelijk bewijs voor de aanname dat schelden geen daadwerkelijke schade doet. Uiteraard is pesten of treiteren wel iets van een andere orde, maar dan spelen er ook meer factoren een rol dan alleen het gebruik van bepaalde woorden. Lees meer op de volgende pagina.


Pagina 1/2