Maakt je scherm je ogen moe? Met deze tips voorkom je dat nare gevoel

scherm ogen

Wie kan deze tips goed gebruiken?

We zitten veel aan een scherm gekluisterd. Van onze smartphone tot de laptop en van een tablet tot de televisie. Dat is natuurlijk niet ideaal voor je ogen. We hebben een paar tips voor je verzameld om je ogen helemaal blij te houden!

Ogen op het scherm

Helemaal nu veel mensen thuis werken en we massaal binnenblijven, kijken we veel naar schermpjes. Maar wist je dat daar behoorlijk wat gezondheidsrisico’s aanzitten? Je maakt het je ogen namelijk niet makkelijk op deze manier. Oogdokter Jennifer Tsai vertelt: “Je ogen moeten zich aanpassen om het licht van een digitaal scherm te verwerken en ervoor te zorgen dat het goed op je netvlies terechtkomt.” Maar, zegt ze: “Als je te veel tijd besteedt voor een digitaal scherm, dan moeten je ogen steeds harder werken om dat licht te verwerken. Na een tijdje merk je dat je ogen vermoeid aanvoelen. Dit wordt ook wel ‘Computer Vision Syndroom’ of CVS genoemd.”

De klachten

Wanneer je last hebt van CVS, ervaar je bijvoorbeeld erg droge ogen. Of je hebt vaak last van hoofdpijn. Bovendien heeft het ook mentale gevolgen, zoals problemen met concentratie en moeite met lezen. Bovendien geldt dat CVS mede wordt veroorzaakt door een slechte houding tijdens het werken op een schermpje. Hierdoor kun je weer last krijgen van je rug en je nek. Kortom: dit wil je vermijden en daarom hebben wij een aantal tips verzameld.

1. De 20-20-20-regel

Een van de belangrijkste dingen is om regelmatig een pauze te nemen. Dokter Tsai raadt aan om elke 20 minuten minstens 20 seconden te kijken naar iets dat 6 meter bij je vandaan is. Als je toch al in beweging komt om bijvoorbeeld rugklachten te voorkomen, gun je ogen dan ook even een pauze. Tsai noemt bovendien specifiek dat je dan je telefoon óók moet laten liggen. “We hebben het vaak niet eens door, maar wanneer we een pauze nemen van ons PC-scherm, switchen we naar onze telefoons.”

2. Afstand bewaren

Ook kun je met een paar simpele stappen je werkomgeving gezonder maken. Allereerst raadt Tsai aan om een flinke hoeveelheid afstand tot je scherm te creëren. Zo raadt ze aan om te zorgen dat je scherm ongeveer een armlengte afstand tot je ogen heeft. Merk je bijvoorbeeld dat je helemaal ‘in’ je scherm gedoken zit omdat je in volste concentratie naar je Candy Crush-level kijkt? Trek je rug weer recht en houd je scherm op afstand. Voor kinderen is dit bovendien nog belangrijker. Tsai raadt aan dat kinderen schermpjes zo ver mogelijk van hun ogen weghouden. Maar let op: moeten ze zich erg inspannen om te zien wat er op het scherm gebeurt? Misschien heb je het scherm dan té ver weg geplaatst.

3. Helderheid en blauw licht

Je kunt van veel schermen de helderheid bijstellen. Tsai raadt aan dit vooral ’s avonds te doen. “Zo verminder je de hoeveelheid blauw licht op je ogen.” Voor veel apparaten zijn er ook apps en programma’s die dit automatisch ’s avonds doen. Er bestaan allerlei blue light filter apps voor je telefoon en tablet of voor je computer. Zodra de zon ondergaat, wordt je scherm iets donkerder en komt er een warm filter overheen. Zo voorkom je ’s avonds last van je ogen. Er bestaan ook allerlei brillen met een speciaal filter voor blauw licht. Hier kun je naar informeren bij je opticien.

4. Bezoekje aan de opticien

Het is sowieso een bijzonder goed idee om eens per jaar een opticien te bezoeken. In veel gevallen kun je gratis een oogmeting laten doen, waardoor je direct weet waar je aan toe bent. Ook zijn opticiens opgeleid om je persoonlijk advies te geven over het welzijn van je ogen. “Ook als je geen bril draagt, is een jaarlijks bezoek aan de opticien een must“, zegt Tsai hierover. “Niet alleen kunnen ze je helpen met het vaststellen en oplossen van CVS, maar ze checken ook dat je ogen verder gezond zijn en goed werken.”

Met deze tips houd je dus je ogen helemaal gezond, hoeveel je ook achter een schermpje zit!

Lees ook: Slaap jij niet goed? Dat kan aan deze 7 gewoonten liggen

Bron: Well + Good | Beeld: Pexels, Cottonbro