Eerste hulp bij schilfers en een droge hoofdhuid

droge hoofdhuid
De jeuk die gepaard gaat met een droge hoofdhuid kan flink vervelend zijn

Krab jij je bij het lezen van de titel al letterlijk achter de oren? Dan heb je waarschijnlijk met reden geklikt: een jeukende, geïrriteerde en droge hoofdhuid. Constant jeuk op je hoofd hebben gaat je niet in de koude kleren zitten. Naast dat het heel irritant is, ziet het er ook nogal onfatsoenlijk uit als je constant met je vingers over je hoofd krabt. Wat doe je eraan? Wij hebben tips voor je.

Wij hebben een stappenplan voor je om je te helpen.

1. Oorzaak

Als eerst moeten we op zoek gaan naar de oorzaak, voordat we het kunnen oplossen. Heb je altijd een droge huid? Hebben anderen in de familie er ook last van? Dan kan het best genetisch zijn. Ook kunnen vrouwen in de menopauze sneller last krijgen van een schilferige en droge hoofdhuid. Is dit niet het geval? Dan kan het ook heel goed zijn dat je hoofdhuid uitdroogt door het koude weer of door föhns of stijl- en krultangen. De hitte tast namelijk je hoofdhuid aan.

2. Shampoo

Pak ook eens het etiket van je shampoo erbij. Veel shampoos zijn eigenlijk veel te agressief voor onze hoofdhuid omdat ze vol zitten met sulfaten. Sulfaten doen shampoo schuimen en verwijderen vet, maar daardoor verwijdert je shampoo ook de natuurlijke oliën op je hoofdhuid. Kies daarom liever een shampoo zonder sulfaten als je hoofdhuid je lief is.

3. Te veel wassen

Als je je haar te veel wast, droogt je hoofdhuid ook uit en raakt de natuurlijke pH-waarde uit balans. Hierdoor krijgen schimmels de kans om te groeien, omdat je de bacteriën, waaronder goede bacteriën weghaalt. Was je haar maximaal twee of drie keer per week, niet om de dag.

4. Scrubben

Als je velletjes of schilfertjes hebt, ben je misschien geneigd om je hoofdhuid te scrubben. Dit is niet handig, omdat je hiermee je huid juist verder beschadigt en de huid ook verder uitdroogt. Wil je per se van de schilfers af, kies dan voor een milde scrub met hydraterende ingrediënten. Of, laat de scrub staan en verzorg je hoofdhuid met een olie die je vervolgens eruit wast.

5. Conditioner

Gebruik jij conditioner om je lange lokken te ontklitten? Prima, maar breng het alleen aan op de lengtes en de punten, niet op je hoofdhuid. Ook dit product kan je huid namelijk flink irriteren.

6. Huisarts

Blijft de jeuk aanhouden en ben je ten einde raad? Ga dan naar de huisarts, hij of zij kan je doorverwijzen naar een dermatoloog. Het kan zijn dat jouw jeuk en droge hoofdhuid wordt veroorzaakt door eczeem of psoriasis. Vooral als je ook rode plekken ziet en haarverlies hebt, is het raadzaam om naar de dokter te gaan.

Lees ook: 8 redenen om witte azijn te gebruiken voor de was

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash