Schokkend nieuws voor mensen met ADD of ADHD: Dexamfetamine is straks niet meer te betalen! Ontdek hoe het zit!

Eurocept Pharmaceuticals

Het probleem is dat Eurocept Pharmaceuticals naar de letter der wet niet eens zo gek veel te verwijten valt, ze volgen immers gewoon Europese wetgeving hiervoor die dit mogelijk maakt. Het resultaat is echter wel dat enkele tienduizenden Nederlanders die afhankelijk zijn van dit medicijn voor het onder controle houden van de aandoening voor een onmogelijke opgave komen te staan.

De zaak vertoont gelijkenissen met het geruchtmakende bedrijf Turing Pharmaceuticals AG uit de Verenigde Staten. In september 2015 kreeg topman Martin Shkreli een storm van kritiek over zich heen toen zijn bedrijf het productierecht van het medicijn Daraprim kocht, dat is een medicijn tegen de ziekte toxoplasmose, vooral gevaarlijk voor mensen met een verzwakt afweersysteem zoals HIV-patiënten. Vervolgens liet hij prijs van het medicijn met maar liefst 5556% liet stijgen, oftewel van $13,50 naar maar liefst $750 per pil.

Intussen is er verzet ontstaan tegen de situatie rondom Dexamfetamine in de vorm van een actiegroep. De initiatiefnemer van deze actiegroep is Thijs Hakkenberg. Hij vertelde ons het volgende: “Door een wet die gemaakt is om patiënten te beschermen, is een medicijn wat nu gratis is opeens 260 euro per maand. Daardoor zijn zo’n 25.000 mensen in één keer zo goed als genoodzaakt te stoppen”. We vroegen Thijs Hakkenberg eveneens wat de actiegroep wil bereiken: “Op de korte termijn willen we bereiken dat de huidige magistrale zelfbereide en doorgeleverde Dex mag blijven. We hebben het al voor elkaar dat er een hoorzitting komt op 1 juni in de tweede Kamer. Op de lange termijn dat alle ADD en ADHD medicatie in het vergoedingensysteem op ‘100% vergoeden’ wordt gezet door Minister Schippers.”

De actiegroep heeft een petitie in het leven geroepen en hoopt voor 1 juni 40.000 handtekeningen verzameld te hebben, zodat de Tweede Kamer de kwestie officieel moet behandelen.
De actiegroep krijgt inmiddels de nodige media-aandacht, onder andere van RTL Nieuws, Chiel Beelen, Hart van Nederland en De Wereld Draait Door. De petitie heeft inmiddels al ruim 11.000 handtekeningen. Wil je ook de petitie tekenen? Dat kan hier.


Pagina 2/2