Als je dit leest maak je je oren nooit meer schoon met een wattenstaafje

Je oren kun je beter niet schoonmaken met een wattenstaafje

Jij hebt het vast ook regelmatig gedaan of doet het nog steeds: je oren schoonmaken met een wattenstaafje. Het is makkelijk en effectief, want je komt overal makkelijk bij en je kunt je oren zo van een grondige reinigingsbeurt voorzien. Klinkt logisch en onschuldig, maar dat is het absoluut niet. 

Wist jij dat je met een wattenstaafje meer kwaad dan goed doet in je oren?

Vicieuze cirkel
Met een wattenstaafje duw je het oorsmeer juist verder je oren in, waardoor je ze kan beschadigen. Daarnaast zet je een soort vicieuze cirkel in werking. Oorsmeer wordt namelijk alleen aangemaakt in het eerste deel van je gehoorgang en het zit eigenlijk ook alleen maar op die plek in je oren. Wanneer je het je gehoorgang induwt zit er geen oorsmeer meer op de plek waar het hoort. Resultaat: meer oorsmeer.

Niet meer doen dus
Dit haal jij dan weer weg met een wattenstaafje, waardoor je oor zich weer genoodzaakt voelt om meer aan te maken. En zo raak je verstrikt in een patroon waar je niet meer uitkomt, behalve door te stoppen met die wattenstaafjes. Het enige oorsmeer dat je weg hoeft te halen is dat wat aan het begin van je gehoorgang ziet zitten, meer niet. Heb je echt last van klachten door oorsmeer? Ga dan aan de slag met oordruppels of breng een bezoekje aan je huisarts om je oren uit te laten spuiten.

Lees ook: Het heerst weer: zo zorg je ervoor dat jij die verkoudheid niet overneemt

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Womens Health | Beeld videostill Brightside