Schrijf jij nog met de hand? Dit is waarom we dat allemaal veel vaker moeten doen!

Hoe mooi kun jij schrijven?

Steeds minder volwassenen en kinderen schrijven met de hand. Met de komst van tablets, smartphones en computers wordt het steeds minder interessant om te schrijven en dat zorgt voor extreem slechte handschriften. Platform Handschriftontwikkeling is nu een petitie gestart om van ‘schrijven’ een apart vak op school te maken, in plaats van het bij ‘taal’ onder te brengen. 

Schrijf jij nog vaak met de hand?

Minder schrijven
Heel veel scholen zijn overgegaan op iPad-onderwijs en zeg nou zelf: hoe vaak schrijf jij nog een brief of zelfs een boodschappenlijstje met de hand? Toch is het heel belangrijk dat we blijven schrijven en vooral kinderen hebben hier enorm veel baat bij. “Het is heel belangrijk voor je hersenontwikkeling. Door te schrijven worden er in je hersenen allemaal verbindingen gelegd, tussen je linker- en rechterhersenhelft bijvoorbeeld. Je kunt je beter concentreren, je fijne motoriek verbetert en je kunt sneller denken. Iemand die nauwelijks schrijft kun je vergelijken met een trage computer”, vertelt Aartje Schoemaker van Platform Handschriftontwikkeling tegen NOS.

Notities
Niet alleen kinderen hebben baat bij veel schrijven, ook studenten moeten hun notities eigenlijk met de hand maken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat studenten die handgeschreven notities maken veel beter in staat zijn om de informatie te onthouden. Wel zo handig als je drie boeken uit je hoofd moet leren voor een tentamen. De reden dat opschrijven beter werkt, is omdat je het in je eigen woorden moet opschrijven. Juist door dat zogeheten parafraseren nemen je hersenen het beter op en train je jezelf om creatief te zijn bij het opschrijven. Schrijven heeft dus enkel en alleen voordelen, de kramp in je hand daargelaten, natuurlijk… 😉

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NOS | Beeld: pxhere