Dít is de reden waarom sinaasappelsap vreselijk smaakt als je net je tanden hebt gepoetst

sinaasappelsap

Wij hadden geen idee!

Je nekharen gaan ervan overeind staan: je hebt net je tanden gepoetst en waagt je vervolgens aan een glaasje sinaasappelsap. Je krijgt de schrik van je leven, want die smerige smaak die je in je mond hebt, is niet voor de poes. Hoe komt het toch dat iedere citrusvrucht, na het poetsen van je tanden, opeens zo bitter smaakt?

Op het moment dat er voedsel op je tong belandt, gaan de smaakpapillen hard aan het werk. Wist je dat één smaakpapil al bestaat uit vijftig tot honderd smaakcellen? En deze hebben weer aparte ontvangers om verschillende smaken waar te nemen. Eet je iets? Dan bindt een smaak zich aan de ontvanger en die seint een signaal van smaak naar de hersenen. Hierdoor proef je smaken.

Verwarde ontvangers
De ontvangers die signalen van smaak aan de hersenen geven, kunnen echter door verschillende stoffen in de war worden gebracht. In tandpasta zit een zeep-achtige stof die ervoor zorgt dat tandpasta schuimt, en laat dit nou net een van de middelen zijn die de ontvangers in de war schoppen. Deze schuimstof verstoort de zoetontvanger waardoor je zoet niet meer proeft en alleen nog maar zuur en bitter kunt waarnemen, zo ook wanneer je een versgeperst sapje nuttigt. Bovendien zou de stof er ook nog eens voor zorgen dat bittere smaken worden versterkt.

Voorkomen
Hoe je kunt voorkomen dat je sinaasappelsap verandert van heerlijk jus naar bittere sap? Wacht een uur na het tandenpoetsen met het drinken van de gele sap. Probleem opgelost!

Bron: Volkskrant | Beeld: Pixabay

Array