Zoveel slaap zou je volgens je leeftijd nodig hebben

slaap

Slaap jij wel genoeg?

Veel mensen onderschatten hoeveel slaap eigenlijk nodig is om optimaal te kunnen functioneren. De een zegt dat ze met vijf uur slaap prima kunnen functioneren, terwijl de ander echt zijn bed niet uit te branden is met minder dan acht uur slaap. Toch heeft iedereen wel een bepaalde hoeveelheid slaap nodig en je leeftijd kan je precies vertellen hoeveel dat voor jou is. 

Zo presteer jij iedere dag optimaal.

Slaaptekort

Een slaaptekort is verre van ideaal. Het kan zelfs hele nare gevolgen hebben voor je lijf. Je kunt er gestresst van raken, maar ook neerslachtig en somber. Daarbij wordt een slaaptekort ook in verband gebracht met hartfalen, een te hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, beroertes, diabetes én overgewicht. Dat zijn dingen die je absoluut niet wil, dus het is zeker zaak om genoeg slaap te krijgen, maar hoeveel is nou eigenlijk genoeg? Per levensfase zijn er verschillen in de hoeveelheid slaap. Zo heeft een baby veel meer slaap nodig dan een volwassene.

Kun je slaap inhalen?

Ja, maar niet zoals veel mensen denken. Uitslapen heeft bijvoorbeeld helemaal geen zin. Gemiste slaap kun je enkel inhalen door vroeg op bed te gaan. Had je moeder dus toch gelijk toen ze zei dat de uren voor 12 uur dubbel telden! Benieuwd hoeveel slaap jij nodig hebt? Kijk dan snel op de volgende pagina.

Pagina 1/2