Slaap jij ook altijd zo slecht op zondagnacht? Dít kun je ertegen doen!

uren slaap

Zo val je zondagavond makkelijk in slaap

In het weekend gaan we vaak later naar bed en slapen we graag uit. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wanneer je zondag weer vroeg naar bed moet, lukt het je niet om de slaap te vatten. Ellenlang woelen en duizenden schaapjes tellen zijn het gevolg. Bovendien voel je je de volgende ochtend helemaal niet uitgerust. Veel mensen hebben last van de zogenoemde ‘sociale jetlag’ maar wat kun je ertegen doen?

Doordat we op vrijdag- en zaterdagavond vaak wat later naar bed gaan, raakt de biologische klok in de war. Hierdoor is ons lichaam eraan ‘gewend’ om ook op zondag later te slapen. Om ook op zondag op tijd te kunnen slapen, zou je kunnen proberen om ook op vrijdag- en zaterdagavond op tijd naar bed te gaan. Wegens sociale activiteiten is dit helaas niet altijd een optie. Gelukkig zijn er ook andere manieren om zondagnacht een betere nachtrust te krijgen.

Verstop je wekker
Veel mensen rekenen voor het slapengaan graag even uit hoeveel uren ze kunnen slapen. Wanneer je niet kunt slapen, werkt dit niet bevordelijk. Als je op de wekker ziet dat je bijvoorbeeld nog maar zes uur kunt slapen, geforceerd proberen om te slapen houd je juist wakker. Zet je wekker dus zo, dat je niet kunt zien hoe laat het is.

Laat je telefoon met rust
Het is zo verleidelijk om voor het slapengaan nog even Instagram en Facebook door te nemen, maar hierdoor lukt het je minder snel om in slaap te vallen. Je kunt het beste alle elektronica om je heen uitschakelen.

Lees een boek
Om je hersenen tot rust te laten komen, is het raadzaam om een boek te lezen. Dit is bovendien vele malen beter dan op je telefoon kijken. Je hersenen kunnen wel het slaaphormoon aanmaken wanneer je een boek leest, maar niet wanneer je steeds op je telefoon kijkt.

Schrijf je bezorgdheden van je af
Piekeren is iets wat veel mensen helaas ook doen wanneer ze net in bed liggen, uiteraard ook niet bevorderlijk voor de slaap. Schrijf het daarom van je af. Wanneer je alle punten waar je over stresst hebt opgeschreven voel je je een stuk rustiger.

Zet je raam open
Als je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur. Om het slaaphormoon te stimuleren kun je je raam opendoen, zodat je slaapkamer wat koeler wordt. Bovendien is een beetje frisse lucht altijd lekker.

Drink kamillethee
Drink voor het slapengaan een lekker kopje kamillethee. Kamille staat bekend om haar rustgevende eigenschappen en is dus ideaal om te drinken voor het slapengaan.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Unsplash